Начало MotoGP News Баная на полпозишън в Австрия

Баная на полпозишън в Австрия

176
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели квалификацията за Голямата награда на Австрия в MotoGP. Пилотът на Дукати записа най-бързата обиколка за 1:28.539 мин. Втори на 37 хилядни финишира Маверик Винялес с Априлия. Трети на 77 хилядни от времето на Баная остана Брад Байндър с КТМ.

Гран при на Австрия е десети кръг от сезон 2023 в MotoGP. Домакин на събитието е Ред Бул Ринг. Трасето е с дължина 4.348 км и разположени до град Шпилберг в провинция Щирия. За разлика от F1 и другите автомобилни състезания, пилотите от световния шампионат по мотоциклетизъм използват шикан, който разделя правата между завои 1 и 3

Баная даде трето време след края на вчерашните свободни тренировки в Австрия. Пилотът на Дукати си осигури директно влизане в Q2. Директно във втория сегмент от квалификацията влязоха още Безеки, Винялес, Байндър, Зарко, Мартин, Алейш Еспаргаро, Алекс Маркес, Куатааро и Оливейра.

Времето преди началото на квалификацията за Гран при на Австрия бе сухо и облачно. Температурата на въздуха бе 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 25. Няколко часа преди старта на сесията стана ясно, че Брад Байндър остава част от КТМ до края на сезон 2026. Преди това Алекс Маркес удължи споразумението си с Грезини Дукати до края на 2024 г.

Всички пилоти излязоха на пистата веднага след началото на Q1. Пол Еспаргаро зададе темпото, преди да бъде изместен от Милър и Марини. Бъдещето на испанеца в MotoGP е под въпрос заради идването на Педро Акоста.

Милър и Марини в крайна сметка записаха най-добрите времена и продължиха участието си във втория сегмент от квалификацията в Австрия. Първи под чертата останаха Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas), Енеа Бастианини (Дукати) и Франко Морбидели с Ямаха. На шеста редица се наредиха Жоан Мир (Хонда), Раул Фернандес (RNF Априлия) и Марк Маркес (Хонда). От дъното на стартовата решетка в Австрия ще стартират Такааки Накагами (LCR Хонда), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Икер Лекуона (LCR Хонда), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Лоренцо Савадори с Априлия.

Винялес поведе след първите опити на пилотите в Q2. В същото време Алейш Еспаргаро претърпя падане и се върна в бокса. Второто и третото време бяха за Баная и Куартараро.

Баная в крайна сметка записа най-добро време и спечели пети полпозишън от началото на сезон 2023 в MotoGP. Италианецът е фаворит за победата както в днешния спринт, така и в утрешното основно състезание в Австрия. До него на първа редица застават Винялес и Байндър.

На втора стартова редица в Австрия застават Джак Милър (КТМ), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Лука Марини (VR46 Дукати). Зад тях се наредиха Марко Безеки (VR46 Дукати), Мигел Оливейра (RNF Априлия) и Фабио Куартараро (Ямаха). Топ 12 допълниха Йохан Зарко (Прамак Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати).