Начало MotoGP News Баная най-бърз в първия ден изпитания в Катар

Баная най-бърз в първия ден изпитания в Катар

10
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная беше най-бърз в първия ден изпитания в Катар. Пилотът на Дукати записа обиколка за 1:52.040 мин. Втори и трети на пистата в Лосаил финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Алейш Еспаргаро с Априлия.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Катар приема първите официални предсезонни тестове за сезон 2024 в MotoGP. Домакин на изпитанията е пистата „Лосаил“ с дължина от 5.419 км и разположена недалеч от столицата Доха. По време на тези двудневни тестове участват всички титулярни пилоти в кралския клас

В тези тестове не участва Франко Морбидели. Състезателят на Прамак Дукати продължава възстановяването си от контузия, получена след падане на пистата в Портимао.

Времето преди старта на предсезонните тестове в Катар беше сухо и горещо. Условията на трасето обаче щяха да се променят след залез слънце и светването на многобройните лампи около трасето.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)


Акоста поведе след първия част изпитания в Катар. Младият испанец продължаваше да се адаптира към мотора на КТМ в MotoGP. Акоста е единственият новобранец през тазгодишната кампания в шампионата. Миналата година той стана световен шампион в клас Moto2.

С напредване на времето Винялес оглави класирането и слезе под минута и 55 сек. за обиколка. Близо до испанеца бяха Баная и Мартин. В сесията участваше и Раул Фернандес. Пилотът на RNF Априлия претърпя катастрофа по време на първия ден тестове в Малайзия, но получи разрешение да участва в тези в Катар. Морбидели на свой ред наблюдаваше своите колеги от питуола.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Баная оглави класирането през втората половина от ден №1 от тестовете в Катар. Пилотът на Дукати записа рекордна обиколка за 1:52.040 мин. Постижението на Баная в крайна сметка не беше подобрено до приключването на първия ден изпитания на пистата в Катар и затвърди доброто впечатление, оставено от него в Малайзия.

Втори и трети след края на ден №1 тестове в Катар бяха Хорхе Мартин и Алейш Еспаргаро. Зад тях се класираха пилоти като Брад Байндър (КТМ) и Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати). Италианецът спечели последното издание на Гран при на Катар, което се проведе през ноември. Шести и седми се класираха Маверик Винялес с Априлия и Алекс Маркес (Грезини Дукати). Място в челната десетка намериха още Енеа Бастианини (Дукати), Йохан Зарко (LCR Хонда) и Фабио Куартараро с Ямаха. Утре предстои втория и последен ден изпитания в Катар. В началото на март започва първия кръг за сезон 2024 в MotoGP, който също ще се проведе в Лосаил.