Начало MotoGP News Баная няма да докосва настройките на новия мотор на Дукати

Баная няма да докосва настройките на новия мотор на Дукати

317
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная няма да докосва настройките на новия мотор на Дукати. Италианецът смята, че катастрофалната му Гран при на Катар в MotoGP е била компрометирана от твърде многото работа по развитието на Десмоседичи GP22. 

Четирикратният победител в MotoGP влезе в новата кампания като водещ фаворит за титлата след като завърши 2021 г. на второ място. По време на ноемврийския тест на Херес заяви, че в Дукати са подобрили перфектния си мотор.

Но предсезонната подготовка на Дукати беше доста трудна. Италианците имаха проблеми с двигателя за 2022-ра, който се оказа с твърде агресивна мощност. Това накара него и съотборника му Джак Милър да използват хибриден двигател от 2021/2022 г. за новия сезон.

Баня финишира на девето място в квалификацията. След изгасването на светлините надпреварата той изостана до 16-тото място. В обиколка номер 12 италианският състезател се удари в пилота на Прамак Дукати Хорхе Мартин. Това означаваше край на състезанието и за двамата, които за щастие нямаха никакви наранявания. В крайна сметка Гран при на Катар бе спечелено от Енеа Бастианини, който караше мотор на Дукати от 2021 г. 

Състезателят на Дукати казва, че по време на уикенда в Катар се е борил да намери доброто усещане на предницата на мотора,, което е имал през по-голямата част от сезон 2021. Освен това смята и смята, че не се е съсредоточил достатъчно върху собствения си стил на каране с Десмоседичи GP22.

Малко е странно, защото в моето положение работя твърде много, казва той.

Завършихме работата си в третата тренировка. Определено не бях доволен от мотора. Чувството ми се върна в четвъртата тренировъчна сесия, но само защото взехме ново решение и отново намерих усещането си за машината“, каза Баная.

От този момент нататък не докоснахме мотора до неделната загрявка. Тогава завърших бях пети но не бях напълно готов за състезанието. Темпото ми бе бях малко по-добро, но електрониката и настройките на мотоциклета не бяха подходящи за сцеплението на пистата.“

Трябваше да направим нещо за състезанието, но вместо това изоставахме. Като се има предвид темпото ни от вчера, това, което правехме по време на състезанието, беше доста добро. Успях да спечеля няколко позиции и ставах все по-бърз.“

„Очевидно нямах скоростта на лидерите, но бях доста силен. Най-интересното нещо бе, че състезанието бе спечелено от миналогодишния ни мотор.“

Енеа [Бастианини] караше на лимита още от първия ден от тестовете, докато ние бяхме прекалено концентрирани върху развитието на нашия прототип. Според мен от този момент нататък никога повече няма да докосваме мотора и просто ще караме.“

Баня допълни, че не е можел да се бори за победа в неделя, тъй като моторът на Дукати просто не е бил завършен.

„Бях на 16-то място след преминаването на трети завой. Със сигурност не беше най-добрият старт в кариерата ми. После започнах да натискам, за да си върна позициите, но. За нещастие изобщо не бяхме готови да се борим за победата.“

Знам, че имаме възможност да печелим състезания. Засега трябва да мислим само за себе си. Това ще бъде ключът към връщането ни в челото на колоната“, завърши Франческо Баная.

Пилотът на Дукати обясни, че сблъсъкът му с Мартин се дължи настранноблокиране на предната част на мотора. Испанският му колега заяви, че се е страхувал за живота си при инцидента между двамата. Съотборникът на Пеко Джак Милър също отпадна, след като се оплака от проблеми с електрониката.