Начало MotoGP News Баная поиска надпреварата в Австралия да бъде преместена по-рано през сезона

Баная поиска надпреварата в Австралия да бъде преместена по-рано през сезона

151
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная поиска надпреварата в Австралия да бъде преместена по-рано през сезона. Пилотът на Дукати разкри, че той и негови колеги са настоявали състезателният уикенд на Филип Айлънд да бъде преместен с няколко месеца напред. Междувременно ръководството на MotoGP обяви, че следващото издание на Гран при на Австралия отново ще се проведе през октомври.

Миналия уикенд световният шампионат по мотоциклетизъм бе в Австралия. От ФИМ направиха промени в графика на сесиите заради прогнозите за лошо време в неделя. Федерацията размени местата на спринта и основното състезание. Освен това стартовият час за спринта бе изместен с няколко часа напред. В събота Йохан Зарко триумфира в Гран при на Австралия. Вчера пък рейс контролът отмени спринтово състезание заради проливен дъжд и ураганен вятър. Преди това надпреварата в клас Moto2 бе спряна преждевременно заради лошото време и множеството инциденти

Проблемът с метеорологичните условия във Филип Айлънд е дългогодишен проблем на Дорна и MotoGP. Двете страни направиха няколко неуспешни опита да преместят събитието по-рано през годината.

Концепцията за по-ранна дата беше проучена и от организаторите на събитието Australian Grand Prix Corporation (AGPC). Това се случи след призиви от Дорна през 2019 г. за оценка на идеята. В крайна сметка всичко се провали, тъй като организаторите на състезанието в Австралия вече се били ангажирали събитието да остане през есента. Освен това, едно преместване на старта от MotoGP може да провокира конфликт с F1. Световният шампионат на ФИА се състезава в Мелбърн в началото на април или края на март.

Според Баная, би било по-добре събитието в Австралия да бъде преместено с няколко месеца по-напред, например в края на пролетта или началото на лятото

„Искаме го, но от друга страна смятам, че е трудно да се направи по много причини – може би заради графика на F1, не знам точно“, сподели Баная.

„Ясно е, че за мен може да е по-добре да преместим Мандалика и това състезание за началото [на сезона], защото Филип Айлънд през лятото може би е по-добър от тези условия. Може би вятърът ще е същият, но ще има слънце и температурите ще са по-добри. В загряващата обиколка преди състезанието беше невъзможно да се загрее предната спирачка и всяка обиколка влизахме в завой №10 на практика без спирачки. Освен това температурата на асфалта беше ниска“, добави пилотът на Дукати и лидер в шампионата.

Вчера рейс директорът на MotoGP Майк Уеб заяви, че датата на събитието за 2024 г. няма да бъде променяна. Според него, това няма как да се случи заради логистични и търговски причини.

Междувременно Хорхе Мартин бе съгласен с решението за отмяна на спринта в Австралия.

„Това беше правилното решение- вятърът беше невероятен, а в Moto2 виждахме много падания“, коментира Мартин.  „Това беше решение на ръководството на спорта и ние трябва да го уважаваме. Чувствах се комфортно на мокрото трасе и видях възможност да възстановя точките в това състезание. Това обаче не се случи и сега трябва да мислим за следващото състезание“, добави испанецът.

Джак Милър не бе доволен от решението на рейс контрола. Австралиецът вярва, че първо е трябвало да бъдат направени 2-3 загряващи обиколки, след което да се вземе решение.

„Не съм съгласен с решението. Трябваше поне да опитаме да направим няколко обиколки“, заяви Милър. „Да, вярно е, че е ветровито. Това е начинът, по който се случват нещата тук. Ако е ветровито на магистралата, трябва да продължиш да караш и едва ли ще спреш. Да седнеш да гледаш моторите в тези условия не е лесно. Разочарован съм, но пък се надявам, че ще можем да се състезаваме нормално догодина“, добави състезателят на КТМ.