Начало MotoGP News Зарко записа първи успех в MotoGP, Баная втори, Мартин остана пети

Зарко записа първи успех в MotoGP, Баная втори, Мартин остана пети

262
0
Йохан Зарко
Йохан Зарко, снимка Ред Бул Контент Пуул

Йохан Зарко спечели състезанието за Голямата награда на Австралия в MotoGP. Пилотът на Прамак Дукати най-накрая успя да се качи на най-високото стъпало на подиума след повече от шестгодишно чакане. Втори и трети в надпреварата на Филип Айлънд финишираха Франческо Баная (Дукати) и Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати).

Гран при на Австралия е кръг №16 от сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на събитието е Филип Айлънд. Пистата е с дължина 4.445 км и е разположена на едноименния остров в щата Виктория

Вчера ФИМ направи промяна в графика на рейс уикенда в Австралия. Федерацията размени датите на провеждане на основното състезание и спринта заради очаквано лошо време в неделя. Това бе първият случай от 2015 г. насам, в който MotoGP провежда старт в събота.

В малките часове се проведе квалификацията за Гран при на Австралия. Мартин даде най-добро време, следван от Байндър и Баная. Зарко даде пето време, като пред него се намираше и Алейш Еспаргаро.

Времето преди началото на състезанието в Австралия бе сухо и облачно. Температурата на въздуха бе 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 35. Изборът на гуми бе от решаващи значение заради характеристиките на пистата Филип Айлънд и очакваната висока деградация.

Мартин имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари. Испанецът бе плътно следван от Байндър, Баная, Милър Еспаргаро, Зарко, Ди Джанантонио и Маркес. Винялес имаше ужасен старт и потъна в класирането.

Мартин запази водачеството в първите няколко тура от надпреварата в Австралия. Пилотът на Прамак Дукати записа най-бързата обиколка се откъсна на около секунда и четири десети спрямо втория Байндър. Зад южноафриканеца Баная водеше борба с Ди Джанантонио, Зарко, Маркес и Милър.

Мартин остана начело след преполовяването на състезателната дистанция в Гран при на Австралия. Испанецът имаше аванс от повече от 2 сек. спрямо Байндър. Южноафриканецът бе застигнат от Баная, Ди Джанантонио и Зарко. Същевременно Марк Маркес започна да изостава и бе изпреварен от Алейш Еспаргаро, Милър и своя брат Алекс. Другият пилот на Хонда Жоан Мир отпадна.

В последните обиколки Мартин започна да изостава заради прекомерно износване на задната си гума. Испанецът заложи на най-меката смес, докато неговите съперници бяха със средно твърда. Зарко на свой ред мина пред Баная и започна да притиска Ди Джанантонио и Байндър

Борбата за победата в Австралия се реши в последната обиколка. Първо Зарко изпревари Мартин в завой №4. После испанецът загуби позиции от Баная и Ди Джанантонио. Зарко в крайна сметка Зарко задържа първото място до развяването на карирания флаг и най-накрая спечели първото състезание откакто се присъедини към MotoGP. Французинът отбеляза своя успех по традиционния начин.

Подиумът в Австралия допълниха Баная и Ди Джанантонио. Четвърти и пети се класираха Брад Байндър (КТМ) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Шести остана Марко Безеки (VR46 Дукати), следван от Джак Милър (КТМ), Алейш Еспаргаро (Априлия), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Енеа Бастианини (Дукати). Топ 15 допълниха Маверик Винялес (Априлия), Лука Марини (VR46 Дукати), Мигел Оливейра (RNF Априлия), Фабио Куартараро (Ямаха) и Марк Маркес с Хонда.