Начало MotoGP News Баная приема критиките към себе си през сезон 2022 в MotoGP

Баная приема критиките към себе си през сезон 2022 в MotoGP

177
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная приема критиките към себе си през сезон 2022 в MotoGP. Пилотът на Дукати допусна грешки както на пистата, така и извън нея. Според него, човек няма как да се развие, ако не допусна грешки.

Баная имаше изключително трудна първа половина на тазгодишната кампания. Италианецът отпадна четири път в общо 10 старта след старта на сезон 2022 в MotoGP. Три от катастрофите на пилота на Дукати бяха заради негови грешки. Първо Баная спря прекалено късно в Катар и се удари в Хорхе Мартин на първи завой. После той изпусна предницата на своя мотор докато водеше битка за победата с Енеа Бастианини. В Каталуния Баная стана участник в мелето в първата обиколка и бе ударен от Такааки Накагами (LCR Хонда). След това той сгреши в Германия и отпадна докато заемаше първата позиция. По този начин той натрупа изоставане от 91 точки спрямо шампиона от 2021-ва Фабио Куартараро.

Баная триумфира в Нидерландия и започна да връща увереността си след началото на лятната пауза. Пилотът на Дукати обаче допусна сериозна грешка след като претърпя инцидент в Ибиса заради шофиране в нетрезво състояние. За щастие 25-годишният състезател се отърва без никакви контузии и не бе порицан от Дукати.

Въпреки всички проблеми, Баная започна по страхотен начин втората половина на сезон 2022 в MotoGP. Състезателят на Дукати спечели стартовете във Великобритания, Австрия и Сан Марино. Това му позволи да топи все повече изоставането си от Куартараро. Французинът не се представяше на ниво и изпитваше огромни затруднения с мотора на Ямаха.

Баная продължи добрата си форма преди да влезе в състезанието в Япония. Пилотът на Дукати не се чувстваше комфортно на пистата Мотеги и катастрофира в последната обиколка на състезанието. Въпреки това той записа подиуми в Тайланд и Австралия, докато Куартараро не спечели нито една точка. Накрая Баная спечели в Малайзия и си гарантира титлата във Валенсия. По този начин той стана първият пилот на Дукати, който става световен шампион след Кейси Стоунър през 2007 г. Той е и първият италианец с италиански мотор, който печели световното първенство от Джакомо Агостини през сезон 1973. В допълнение, той е първият италианския състезател, който ставаш шампион от Валентино Роси през 209 г. Пеко е и част от академията на своя приятел и ментор.

Баная призна, че приема критиките, които бяха отправени към него през целия сезон 2022 в MotoGP.

„Мисля, че всеки може да има своя гледна точка може да каже какво мисли. Приех, че някои момчета не искат да ме подкрепят, защото предпочитат друг състезател. Честно казано мога да разбера“, сподели Баная.

„Мога да кажа, че те казваха истината, защото когато започваш сезона с напрежението да спечелиш, трябва да покажеш, че имаш възможност да станеш световен шампион. Лично аз губех много състезания, защото катастрофирах и правех много грешки.“

„Със сигурност в началото на годината ситуацията не беше лесна, защото моторът ни не работеше добре. Всички знаем, че за да се подобриш, се нуждаеш от много време.“

„Но още в Портимао направих голяма грешка в Q1 и едва не си счупих ключицата. След това състезанието беше трудно. После това в Херес направихме невероятно състезание, което беше ключът към това да сме отново конкурентоспособни, а в Льо Ман отново катастрофирах по доста глупав начин.“

„Имахме лош късмет в Барселона, но не и в състезанието на Заксенринг, защото аз бях там и се опитах да следвам Фабио. Нямаше нужда да подхождам по този начин към надпреварата, защото бях сигурен, че във втората половина на дистанцията твърдата гума щеше да е по-добра.“

„След всички тези грешки е нормално да получавам критики. Точно затова ги приемам. Приемам и грешките си през лятото в Ибиса и всичко друго.“

„Опитвам се да се подобрявам всеки път. За съжаление понякога могат да се случат грешки. Но от друга страна няма как да се развиваш ако не правиш грешки“, допълни пилотът на Дукати.

Междувременно спортният директор на дукати Паоло Чиабати заяви, че Баная е показал ясно разкаяние за инцидента в Ибиса.

„Всички ние сме хора и правим грешки. Ако си вземем поука, мисля, че трябва да отдадем дължимото на човек, който в личния си живот винаги е бил уважителен“, каза Чиабати.

„Най-лошото е, ако направите грешка и си мислите, че този път никой не ви е хванал и ще го направите отново. Това не беше така. Проведохме ясен разговор с Пеко за това. Той беше първият, който съжали за това и си взе поука.“

„Затова смятам, че допускането на една грешка е приемливо, ако разбирате, че това е нещо, което не бива да се случва повече. Ако се случи два пъти, това е друга история“, завърши спортният директор на Дукати.