Начало MotoGP News Баная счупи рекорда на пистата в Остин

Баная счупи рекорда на пистата в Остин

507
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели квалификацията за Голямата награда на Америка в MotoGP. Пилотът на Дукати записа най-бързата обиколка за 2:01.892 мин. Действащият световен шампион подобри постижението на пистата в Остин. Втори на 0.160 мин. завърши Алекс Ринс (LCR Хонда). Последното място на първата редица бе заето от Лука Марини. Състезателят на VR46 Дукати изостана с 0.289 мин. от времето на Баная.

Пистата в Остин е домакин на третия кръг от сезон 2023 в MotoGP. Трасето носи името Circuit of the Americas (COTA) и е едно от най-дългите в календара на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ

Времето преди началото на квалификацията в Остин бе топло и облачно. Температурата на въздуха бе 23 градуса, а тази на асфалта- 27. Трасето бе изсъхнало след като имаше кратки превалявания по време на сесиите на по-малките класове.

Баная даде най-доброто време в последната свободна тренировка и си гарантира директно класиране в Q3. Една от изненадите беше Марко Безеки. Победителят от Аржентина не намери място в топ 10 след първите три сесии и трябваше да мине през Q1.

Безеки повече след първите обиколки на състезателите на пистата Остин. Зад него бе Зарко. Според правилата на MotoGP, първите двама състезатели от Q1 продължават напред в Q2.

Безеки остана на върха почти до самия край на сесията. Италианецът бе следван от Мир. Пилотът на Хонда прави завръщане в шампионата след като пропусна основното състезание в Аржентина. Междувременно Раул Фернандес претърпя падане и приключи участието си в квалификацията в Остин.

До края на Q1 Зарко даде най-добро време, следван от Безеки. Двамата си гарантираха участие във втория сегмент от квалификацията за Гран при на Америка. Първи под чертата останаха Жоан Мир (Хонда), Франко Морбидели (Ямаха) и Мигел Оливейра (RNF Априлия). След тях на шеста стартова редица се наредиха Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Микеле Пиро (Дукати). Последните три места на грида в Остин бяха заети от Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Щефан Брадл (Хонда) и Йонас Фолгер (Tech3 GasGas)

Всички състезатели излязоха на пистата веднага след началото на Q2 на пистата в Остин. Баная и Маркес дадоха идентични времена, като италианецът зае първото място тъй като записа постижението си по-рано. Зад тях бяха Винялес и Безеки.

Баная продължаваше да води с напредването на сесията, докато Хорхе Мартин падна на седми завой. Испанецът успя да се върне в бокса навреме и да се качи на резервния си мотор.

В края на сесията настъпи известен хаос заради паданията на някои състезател. От това се възползва Ринс, който подобри постижението на Баная и излезе на временен полпозишън.

В самия финал на сесията Баная записа червени сектори и счупи рекордна на пистата в Остин. Италианецът стана единственият състезател, който успя да слезе под 2 мин. и 2 сек. за обиколка. Втори остана Ринс, следван от Марини.

На втора редица се класираха Алекс Маркес (Грезини Дукати), Марко Безеки (VR46 Дукати) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Третата стартова редица бе заета от Фабио Куартараро (Ямаха), Маверик Винялес (Априлия) и Йохан Зарко (Прамак Дукати). Топ 10 допълниха състезателите на КТМ Джак Милър и Брад Байндър, както и Хорхе Мартин (Прамак Дукати).