Начало Top Moto News Баная спечели квалификацията за Гран при на Германия

Баная спечели квалификацията за Гран при на Германия

214
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели квалификацията за Гран при на Германия в MotoGP. На пистата Заксенринг пилотът на Дукати записа рекорден полпозишън за 1:19.931 мин. и бе единственият, който успя да слезе под минута и 20 сек. за обиколка. Втори на 76 хилядни остана световният шампион Фабио Куартараро  с Ямаха. Първата редица за утрешната надпревара бе допълнена от Йохан Зарко. Състезателят на Прамак Дукати остана на 0.99 сек. от времето на Баная.

Баная даде най-добро време във втората и третата тренировка на Заксенринг. Това бе доста нетипично, защото трасето в Саксония не пасва на мотора на Дукати.

Времето в квалификацията отново бе слънчево. Температурата на въздуха бе 33 градуса, а тази на асфалта- 50. Влажността отново бе доста ниска- 24 %.

Малко преди старта на Q1 стана ясно, че Алекс Ринс се оттегля от участие в остатъка от състезателния уикенд в Германия. Пилотът на Сузуки е чувствал силна болка в лявата китка, която контузи след сблъсък с Такааки Накагами на пистата Каталуния.

Най-бързите в първата част от квалификацията бяха новаците Фабио Ди Джанантонио и Марко Безеки. Първи под чертата остана Пол Еспаргаро (Хонда). Зад него бяха състезателите на кТМ Мигел Оливейра и Брад Байндър, следвани от Алекс Маркес (LCR Хонда), Енеа Бастианини (Грезини Дукати), Щефан Брадл (Хонда), Андреа Довициозо (RNF Ямаха) и Франко Морбидели (Ямаха). Последните три места бяха заети от новобранците Реми Гарднър и Раул Фернандес (КТМ Tech 3) и Дарън Байндър (RNF Ямаха).

Веднага след началото на Q2 Алейш Еспаргаро излезе начело и се опита да спечели втори пореден полпозишън. Испанецът бе изпреварен от Баная, който не успя да спре навреме за първи завой и навлезе в зоната за сигурност.

Taзи грешка не попречи на Баная да слезе под минута и 20 секунди за обиколка в края на сесията. Втори и трети финишираха Фабио Куартараро и Йохан Зарко.

На втора редица за утрешната Гран при на Германия се класираха Алейш Еспаргаро (Априлия), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) и Джак Милър Дукати. Третата редица бе за Лука Марини (VR36 Дукати), Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Маверик Винялес (Априлия). Топ 12 допълниха Такааки Накагами (LCR Хонда), Марко Безеки (VR46 Дукати) и Жоан Мир със Сузуки.