Начало Top Moto News Баная триумфира във Великобритания и намали изоставането си от Куартараро

Баная триумфира във Великобритания и намали изоставането си от Куартараро

320
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели Гран при на Великобритания в MotoGP. Пилотът на Дукати записа четвърта победа от началото на сезон 2022 в кралския клас и общо осма в кариерата си. Това бе и втори успех на италианския производител на пистата Силвърстоун. Втори финишира Маверик Винялес (Априлия). Трети остана съотборникът на Баная Джак Милър.

Времето на Силвърстоун бе сухо и горещо. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 22 и 44 градуса по Целзий. Атмосферните условия на трасето принудиха някои състезатели да направят промени преди старта на загряващата обиколка. Най-интересен бе избора на Куартараро. Французинът реши да заложи на медиум задна гума, докато всичко останали в топ 10 бяха с хард.

Зарко направи най-добро потегляне и поведе след първи завой на Силвърстоун. За разлика от F1, MotoGP използва старата старт-финална права, разположена преди завоя Копс.  Куартараро също направи добър старт и зае втората позиция. Трети и четвърти бяха Милър и Баная, следван от Ринс и Винялес. Състезателят на Априлия отново се забави след изгасването на червените светофари.

Ринс се възползва от гъвкавостта на своето Сузуки и изпревари Баная. Междувременно Куартараро изтърпя своето наказание и премина дългата обиколка. Световният шампион се върна на пета позиция и не загуби много време спрямо своите съперници.

Зарко катастрофира в петата обиколка след като спря прекалено късно за завоя Клъб. По този начин Милър застана начело, следван от Ринс и Баная. Разликите продължаваха да са толкова малки и напомняха на надпревара от клас Moto3.

10 обиколки преди финала на Гран при на Великборитания Ринс продължаваше да води пред Баная, Милър, Мартин, Винялес, Куартараро и Мир. Алейш Еспаргаро се движеше на осма позиция след като все още изпитваше болки от катастрофата в четвъртата свободна тренировка на Силвърстоун.

Обиколка по-късно Баная изпревари Ринс на правата Хангар. Италианецът се възползва от добрата топ скорост на Дукати и влезе във въздушната струя на Ринс. По-назад Бастианини започна да напредва след като имаше проблеми на старта. 24-годишният състезател имаше контакт с Хорхе Мартин, след който се откъсна единия обтекател на неговия мотор Дукати Десмоседичи GP21.

Същевременно Ринс бе изпреварен от Джак Милър. Австралиецът отново застана зад Баная. Съотборникът на Ринс Жоан Мир изпусна предницата на своето Сузуки в седми завой и отпадна. Световният шампион за 2020 г. все още не знае какво ще е бъдещето му в MotoGP след като Сузуки реши да се оттегли от кралския клас в края на годината.

4 обиколки преди края Куартараро започна да изостава заради прекомерното износване на задната гума на Мишлен. Французинът бе задминат от Мигел Оливйера. В челото Винялес се справи с Мартин и Милър. Испанецът натискаше здраво в опит да запише първи успех с Априлия.

2 обиколки преди края на състезанието във Великобритания Вилянес пробва атака срещу Баная в завоя Вилидж. Испанският състезател отвори твърде много завоя, което позволи на неговия съперник от Дукати да си върна лидерството. Победителят от Силвърстоун през 2016 г. направи още няколко грешки, които позволиха на Баная да си откъсне.

До финала на Гран при на Великобритания Баная остана на върха и записа четвърти успех от началото на сезон 2022 в MotoGP. В допълнение това бе първа победа за младия италианец на Силвърстоун. Втори и трети финишираха Винялес и Милър. Благодарение на първото и третото място, Дукати записа подиум в 18 поредни старта от кралския клас.

Четвърти финишира Енеа Бастианини (Грезини Дукати), следван от Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Мигел Оливейра (КТМ). Седми завърши Алекс Ринс със Сузуки. Осмото място бе заето от Фабио Куартараро (Ямаха). Девети и десети финишираха Алейш Еспаргаро (Априлия) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Топ 15 допълниха Брад Байндър (КТМ), Лука Марини (VR46 Дукати), Такааки Накагами (LCR Хонда), Пол Еспаргаро (Репсол Хонда) и Франко Морбидели (Ямаха).

Във временното класиране Куартараро остава начело с актив от 180 точки. Втори е Алейш Еспаргаро (158). Следващите три позиции са заети от Баная (131), Бастианини (118) и Зарко (114). При конструкторите Дукати води с 248 т. Следващите позиции са за Ямаха (172), Априлия (155), КТМ (121), Сузуки (101) и Хонда (85).