Начало MotoGP News Баная триумфира в Гран при на Португалия в MotoGP

Баная триумфира в Гран при на Португалия в MotoGP

709
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная триумфира в Гран при на Португалия, откриващ кръг за сезон 2023 в MotoGP. Пилотът на Дукати започна защитата на титлата си по перфектен начин след като спечели вчерашния спринт и днешното основно състезание на пистата Портимао. Втори в днешната надпревара в Португалия финишира Маверик Винялес с Априлия. Трети остана Марко Безеки (VR46 Дукати).

Условията преди старта на първия старт за сезон 2023 в MotoGP бяха повече от добри. Температурата на въздуха бе 23 градуса, а тази на асфалта- 38. Вероятността да валежи в днешната Гран при на Португалия бе минимална.

Надпреварата в Портимао бе посетена от Стефано Доменикали. Главният изпълнителен директор на F1 бе специален гост на откриващия кръг за тази 2023 г. в MotoGP и по-късно щеше да развие карирания флаг.

Мигел Оливейра направи най-доброто потегляне. Пилотът на RNF Априлия и поведе след преминаването на първите няколко завоя. Баная едва не бе затиснат от Марк Маркес и Хорхе Мартин. Шесткратният световен шампион потегли от полпозишън и се опита да затвори врата на своите съперници веднага след изгасването на червените светофари.

Баная успя да навакса загубеното на старта и поведе в края на първия път. Пилотът на Дукати си постави за цел да спечели и основната надпревара след като грабна победата и в спринтовото състезание в събота.

Във втората обиколка Баная започна да се откъсва на върха. Зад него се движеше Оливейра. Португалецът обаче бе ударен от Маркес. Състезателят на Хонда спря прекалено късно за завоя Лагос и отнесе своя съперник, както и Хорхе Мартин. В резултат на това Винялес зае второ място, докато Мартин загуби голям брой позиции. За Оливейра бе във видимо добро състояние след като бе торпилиран от Маркес

В следващите няколко тура в Португалия, Баная водеше с разлика от около 7-8 десети спрямо Винялес. Третото място бе заето от Безеки. Италианецът мина пред Милър. Австралиецът допусна грешка на завоя до хотела и загуби позиция и от Алекс Маркес.

Баная контролираше темпото си и не позволяваше да бъде доближен от Винялес. Действащият световен шампион опитваше и да запази своите гуми. Зад водещото дуо се водеше оспорвана битка. В нея бяха замесени Безеки, Маркес, Милър, Байндър, Зарко и Алейш Еспаргаро. Опитният испанец опитваше да навакса загубените позиции на старта. Междувременно Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) се прибра в бокса на своя отбор.

12 обиколки преди финала на Гран при на Португалия, Баная започна да се откъсва от Винялес. Зад тях Безеки успя да натрупа добър аванс спрямо Алекс Маркес. Испанецът образува зад себе си „влакче“, в което участваха пилотите на КТМ, Зарко и Еспаргаро. В дъното на топ 10 се намираха Марини и Куартараро. Французинът опитваше да навакса загубените позиции след като направи лошо потегляне

Баная продължи да контролира събитията в Гран при на Португалия и да държи разлика от около 8-9 десети спрямо Винялес, който пък бе на 1.5 сек. спрямо Безеки. В дъното на топ 10 Хорхе Мартин падна на втори завой и приключи участието си в състезанието. Алекс Маркес пък успяваше да удържа четвъртото място въпреки опитите да бъде задминат от Милър и Байндър.

4 тура преди края Лука Марини също отпадна от надпреварата в Португалия. Състезателят на VR46 Дукати падна в третия сектор на пистата Портимао. Отпред Винялес започна леко да се доближава до Баная, докато Алекс Маркес продължаваше геройски да брани позицията си.

До края на състезанието Баная не допусна никакви грешки и спечели основната надпревара в Португалия. До него на подиума се качиха Винялес и Безеки. Това бе втори успех за Баная в Гран при откакто използва №1 на своя мотор.

Четвърти финишира Йохан Зарко. Състезателят на Прамак Дукати спечели няколко позиции в последната обиколка. Пети остана Алекс Маркес (Грезини Дукати), следван от пилотите на КТМ Брад Байндър и Джак Милър. Осми финишира Фабио Куартараро (Ямаха) пред Алейш Еспаргаро (Априлия) и Алекс Ринс (LCR Хонда). Останалите финиширали бяха Жоан Мир (Хонда), Такааки Накагами (LCR Хонда), Аугусто Фернандес (GasGas Factory Racing Tech3) и Франко Морбидели (Ямаха).

Баная заема първата позиция във временното класиране след кръга в Португалия. Пилотът на Дукати има пълен актив от 37 точки. Втори е Винялес с 25, следван от Безеки с 16, Зарко и Милър с 15.