Начало MotoGP News Баная триумфира в Катар, Байндър и Мартин допълниха подиума

Баная триумфира в Катар, Байндър и Мартин допълниха подиума

375
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная триумфира в Гран при на Катар, първи кръг за сезон 2024 в MotoGP. Пилотът на Дукати водеше във всяка една обиколка от надпреварата на пистата Лосаил. Така той започна защитата на короната с убедителна победа. Втори и трети финишираха Брад Байндър (КТМ) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати).

Чудесни бяха условията преди началото на Гран при на Катар. Температурата на въздуха беше 22 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 26. Вероятността за каквито и да е валежи беше нулева. Слънцето над трасето беше напълно залязло и отстъпило място на лампите.

Началото на основното състезание в Катар беше забавено с няколко минути заради Раул Фернандес. Състезателят на Тракхаус Априлия имаше проблем в своя мотоциклет. В резултат на това на трасето бяха развети жълти флагове и стартовата процедура беше отложена. Същевременно рейс контролът обяви, че скъсява с една обиколка общата състезателна дистанция

Пилотите от MotoGP направиха още една загряваща обиколка, преди отново да се наредят на стартовата решетка в Лосаил. Мартин потегли най-добре и поведе след преминаването на завой №1. Победителят от спринта обаче беше изпреварен от Баная в средата на обиколката. Зад тях се движеха Байндър, Марк Маркес, Бастианини, Еспаргаро, Милър и Ди Джанантонио.

Баная водеше след края на първата обиколка от Гран при на Катар в MotoGP. Пилотът на Дукати беше следван от Байндър, Мартин, Марк Маркес, Бастианини, Еспаргаро, Ди Джанантонио и Акоста. Междувременно Джак Милър (КТМ) падна от своя мотор, но се върна в състезанието.

Баная остана на върха в следващите няколко тура от Гран при на Катар. Зад него Байндър и Мартин водеха борба за второто място. Четвъртото място беше заето от Марк Маркес. Шесткратният световен шампион беше преследван от Акоста. Новобранецът записа най-бързата обиколка и изпревари няколко от съперниците си.

Действащият световен шампион Франческо Баная продължи да води след преполовяването на състезателната дистанция в Катар. Италианецът беше следван от Байндър и Мартин. Акоста допусна грешка и беше задминат от Марк Маркес. Младият испанец изглежда имаше проблеми с гумите. Същевременно Раул Фернандес отпадна от надпреварата.

Баная в крайна сметка триумфира в Катар. Пилотът на Дукати записа един категоричен успех на пистата Лосаил. До него на подиума се качиха Байндър и Мартин. По този начин Баная започна по отличен начин защитата на своята титла.

Четвърти и пети в Катар финишираха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Енеа Бастианини (Дукати). Шестото място беше заето от другият пилот на Грезини Алекс Маркес. Испанецът беше следван от Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия), Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Маверик Винялес с Априлия. Място в зоната на точките намериха още Фабио Куартараро (Ямаха), Йохан Зарко (LCR Хонда), Жоан Мир (Хонда), Марко Безеки (VR46 Дукати) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия).