Начало MotoGP News Мартин спечели спринтовата надпревара в Катар

Мартин спечели спринтовата надпревара в Катар

195
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели спринта в Катар. Пилотът на Прамак Дукати потегли от полпозишън и доминираше в кратката надпревара на пистата Лосаил. Втори и трети финишираха Брад Байндър (КТМ) и Алейш Еспаргаро с Априлия.

Катар е домакин на откриващия кръг за сезон 2024 в MotoGP. Събитието се провежда на пистата „Лосаил“ с дължина 5.419 км и разположена недалеч от столицата на Катар Доха. Това е единственият уикенда за сезона, в който има сесии по време на тъмната част на деня. По-рано днес се проведе квалификацията, която бе спечелена от Мартин

Чудесни условия посрещнаха пилотите и отборите преди началото на първия спринт за тази година. Температурата на въздуха беше 21 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 27. Слънцето на пистата в Катар беше залязло и отстъпило мястото си на изкуственото осветление.

Мартин направи най-добър старт и поведе след преминаването на първия завой в Лосаил. Зад него бяха Байндър, Еспаргаро, Бастианини, Милър, Баная, Винялес, Маркес и Ди Джанантонио.

Мартин водеше след първите две обиколки от спринта в Катар. Вицешампионът за 2023 г. беше плътно следван от Байндър. Зад двамата лидери бяха Еспаргаро, Баная, Бастианини, Марк Маркес, Ди Джанантонио, Милър и Акоста. Последните двата водеха доста оспорван двубой помежду си.

Мартин и Байндър започнаха леко да се откъсват с напредване на спринтовата надпревара в Катар. Еспаргаро на свой ред водеше битка с Баная, Бастианини и Марк Маркес. Същевременно Фабио Ди Джанантонио претърпя инцидент на завой №10. За щастие пилотът на VR46 Дукати успя да се изправи на крака след тази страховита катастрофа.

5 тура преди финала Мартин водеше с около половин секунда спрямо Байндър. Зад тях имаше сериозна битка за третото място. В нея бяха замесени Баная, Марк Маркес, Еспаргаро и Бастианини, които размениха няколко пъти позициите си.

Мартин в крайна сметка спечели първия спринт за 2024 г. в Катар. Пилотът на Прамак Дукати отново демонстрира прекрасната си скорост в такъв тип надпревари. Втори финишира Байндър, а трети- Еспаргаро.

Четвърти и пети финишираха световните шампиони Франческо Баная (Дукати) и Марк Маркес (Грезини Дукати). Шестото място беше заето от втория заводски пилот на Дукати Енеа Бастианини. Място в челната десетка намериха още Алекс Маркес (Грезини Дукати), Педро Акоста (Tech3 GasGas), Маверик Винялес с Априлия и Джак Милър (КТМ).