Начало MotoGP News Баная удържа победата в Мизано въпреки късната атака на Бастианини

Баная удържа победата в Мизано въпреки късната атака на Бастианини

220
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели състезанието за Голямата награда на Сан Марино. Пилотът на Дукати потегли от пета позиция на пистата Мизано и остана хладнокръвен до развяването на карирания флаг. Втори на само 34 хилядни финишира бъдещият съотборник на Баная Енеа Бастианини (Грезини Дукати). Трети остана Маверик Винялес с Априлия. Благодарение на днешния си успех Баная стана първия състезател, който печели 4 поредни състезания с мотор на Дукати.

Времето на пистата Мизано бе топло и с частична облачност. Температурите на въздуха и асфалта бяха 27 и 42 градуса по Целзий. Предстоящата надпревара на италианското трасе е последна за Андреа Довициозо. Италианецът ще напусне световният шампионат по мотоциклетизъм след повече от 20-годишна кариера. Трикратният вицешампион бе поздравен от Марк Маркес.

Най-доброто потегляне бе за победителят в квалификацията Джак Милър. Пилотът на Дукати поведе след преминаването на първи завой, следван от Бастианини, Баная, Винялес, Марини и Безеки. В по-задната част на колоната имаше верижна катастрофира, в която бяха замесени Пол Еспаргаро (Хонда), Микеле Пиро (Дукати) и Йохан Зарко (Прамак Дукати). За щастие и тримата се отърваха без сериозни травми.

Драмите в Мизано започнаха още във втората обиколка след като Милър изпусна предницата на своя мотор и падна. Освен австралиеца, инциденти претърпя още Марко Безеки (VR46 Дукати) и Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати). И тримата отново се качиха на своите мотори и продължиха напред.

Междувременно Баная и Винялес изпревариха Бастианини и започнаха битка за победата. Пилотът на Априлия стоеше плътно зад своя съперник, но така и не направи опит за изпреварване. Зад Бастианини се движеха Марини, Еспаргаро, Куартараро, Мартин и Ринс.

Куартараро се възползва от грешка на Алейш Еспаргаро и зае петата позиция. Отпред Винялес и Баная си разменяха бързи обиколки и бяха плътно следени от Бастианини.

8 обиколки преди финала на старта в Мизано Бастианини изпревари Винялес на първи завой и започна да преследва Баная. Куартараро започна да намалява изоставането си от Марини, но не бе заплаха за лидерите.

До края на Гран при на Сан Марино в MotoGP Бастианини направи няколко неуспешни атаки срещу Баная. В крайна сметка италианецът удържа победата пред домашна публика, следван от Бастианини и Винялес.

Четвърти финишира Лука Марини (VR46 Дукати), следван от Фабио Куартараро с Ямаха и Алейш Еспаргаро с Априлия. Осмото място бе заето от Алекс Ринс (Сузуки). Осми, девети и десети завършиха Брад Байндър (КТМ), Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Алекс Маркес (LCR Хонда). Топ 15 бе допълнен от Мигел Оливейра (КТМ), Андреа Довициозо (RNF Ямаха), Раул Фернанес (КТМ Tech 3), Щефан Брадл (Хонда) и Такааки Накагами (LCR Хонда).