Начало Formula E News Бърд триумфира в Сао Пауло и донесе първа победа за Макларън във...

Бърд триумфира в Сао Пауло и донесе първа победа за Макларън във Формула Е

838
0
Сам Бърд
Сам Бърд, снимка Формула Е

Сам Бърд триумфира в изпълнената с екшън надпревара в Сао Пауло. Пилотът на Макларън записа първи успех от три години насам. До него на подиума се качиха Мич Еванс (Ягуар Рейсинг) и Оливър Роуланд с Нисан. Бърд също така донесе първи успех за Макларън във Формула Е.

Днес се проведе еПри на Сао Пауло. Бразилският град прие втория си старт във Формула Е и четвърти за сезон 2023-24. Надпреварата се проведе на улична писта, която приемаше стартове от Индикар от 2010 до 2013 г. Дължината на сегашната версия на трасето е 2.933 км.

По-рано днес се проведе квалификацията за еПри на Сао Пауло. Най-бърз в сесията беше Паскал Верлайн, следван от Щофен Вандоорн, Жан-Ерик Верн, Мич Еванс и Сам Бърд. По-назад бяха действащият световен шампион Джейк Денис и победителят от последния старт Ник Касиди.

Специални гости на събитието бяха Бърни Екълстоун и Фелипе Маса. Бившият пилот от F1 и Формула Е направи няколко тура на уличната писта в родния си град с електрическия автомобил на сигурността

Времето пред началото на еПри на Сао Пауло беше сухо и слънчево със сравнително високи температури. Подобно на миналата година, разходът на енергия щеше да от ключово значение на това бързо и технично улично трасе.

Верлайн имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари в Сао Пауло. Германецът беше следван от Еванс, Вадоорн, Верн, Бърд, Да Коща, Мюлер, Касиди и Мортара. Стартът в Сао Пауло мина сравнително чисто и без инциденти.

Бърд водеше след първите 4 тура от еПри на Сао Пауло, следван от Да Коща. Част от лидерите активираха първите си атакуващи режими, докато Максимилиан Гюнтер изтърпя своето наказание.

В осмия тур на пистата се появи кола за сигурност заради паднало предно крило от някой болид. Лидер беше Да Коща, следван от Верлайн, Верн, Бърд и Еванс.

Колата за сигурност се прибра след 2-3 обиколки. Малко след това обаче тя трябваше да се появи отново заради инцидент с Ник Касиди. Състезателят на Ягуар Рейсинг се удари в стената, заради което предното крило падна и блокира гумите му. Така Касиди си тръгна с празни ръце от състезанието в Сао Пауло. В същото време Денис заемаше първото място, следван от Бърн, Еванс, Верлайн и Да Коща.

В следващите турове борбата за победата се водеше между Бърд и Еванс. Двамата се откъснаха спрямо своите съперници. Същевременно Нико Мюлер (Abt Cupra) и Джейкс Хюз с Макларън отпаднаха от надпреварата заради технически проблеми.

Борбата за първото място продължи по последната обиколка на еПри на Сао Пауло. Бърд изпревари Еванс няколко завоя преди края. Така британецът записа първи успех от три години насам и помогна на Макларън да стъпи на най-високото място на подиума във Формула Е. До него на подиума се качиха Еванс и Роуланд

Четвъртото място зае Паскал Верлайн (Порше), следван от Джейк Денис (Андрети) и Антонио Феликс да Коща също с Порше. Място в зоната на точките намериха още пилотите на DS Пенске Жан-Ерик Верн и Щофел Вандоорн, както и Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG) и Себастиен Буеми от тима на Енвижън Рейсинг.

Касиди запазва водачеството във временното класиране въпреки отпадането си от еПри на Сао Пауло. Веднага зад него е Верлайн. В топ 5 влизат още Еванс, Верн и Денис.

При производителите първото място е заето от Ягуар. Втори са Порше, следван от Нисан, Стелантис, ERT и Махиндра.