Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни: Все още бих поел куршум за Путин, Люис да беше пренебрегнал...

Бърни: Все още бих поел куршум за Путин, Люис да беше пренебрегнал Пике; F1: Това мнение е в контраст с ценностите ни

3681
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун; снимка: Майкъл Потс

Бърни Екълстоун заяви, че все още би поел куршум за Владимир Путин, на което от Формула 1 отговориха, че личното му мнение е в рязък контраст с ценностите на спорта. 91-годишният британски милиардер направи изявленията при появата си в „Добро утро, Британия“ по ITV.

На въпрос дали все още смята руския президент за свой приятел Екълстоун заяви: „Все още бих поел куршум за него.“

Според Бърни Путин е „първокласен човек, вършещ това, което смята, че е правилно за Русия“.

„За съжаление като много бизнесмени и със сигурност като мен понякога допуска грешки. А когато бъркаш, трябва да сториш всичко възможно да поправиш нещата. Другият човек, този в Украйна (президентът на страната Володимир Зеленски – б.р.), доколкото разбрах по професия е комик. И според мен той демонстрира желание да продължи с тази професия. Ако беше помислил, със сигурност щеше да положи достатъчно усилия да говори с Путин, който е разумен човек, да го чуе и може би да направи нещо. Почти съм убеден, че Украйна можеше да избегне всичко това. И съм абсолютно сигурен, че сега му се иска (на Путин – б.р.) да не беше започвал цялото нещо, което обаче не стартира като война.“

Според Екълстоун хилядите жертви във войната пък не били „умишлени“.

„Направените от Бърни Екълстоун коментари са негово лично мнение и са в много рязък контраст с модерните ценности на спорта ни“, заяви говорител на Формула 1

Според Екълстоун освен това е погрешно да се забранява участието на руски спортисти, включително пилоти, от участие в международни прояви. Международното отношение е противоположно на това на Бърни. Днес например стана ясно, че руският пилот от Формула 3 Александър Смоляр няма да кара през уикенда във Великобритания. Официално причината е „проблеми с визата“. Николай Грязин пък няма да може да участва в рали Естония от световния рали шампионат. Правителството на страната отказа да го допусне на територията ѝ. Организаторите на самата надпревара подкрепят решението на властите.

„Това е нещо съвсем малко, което можем да сторим, виждайки какво става в Украйна“, коментира пред dirtfish.com директорът на рали Естония Урмо Аава. „Не искам да се крия зад ничий гръб по отношение на тези решения.“

Юри Випс пък запази мястото си в отбора на Хайтек във Формула 2

21-годишният пилот бе изхвърлен от академията на Ред Бул, както и от поста си на тест е резервен състезател на отбора във Формула 1 заради расистка реплика по време на онлайн игра. Тимът му в F2 реши да го задържи.

„Аз взех решението Юри да остане до края на сезона. Решение, което бе подложено на сериозни дебати. Това е възможност да демонстрира чрез действията си какъв човек е. Дадох да се разбере, че използваният от него език е абсолютно неприемлив, но реших да му дам шанс да се реваншира“, заяви шефът на Хайтек Оливър Оукс.

Ръководството на Формула 2 изрази недоволство от това развитие на събитията.

„Решението ни изненадва и не бихме взели такова. Ще наблюдаваме внимателно ситуацията, за да сме сигурни, че има подобаващи мерки за подобно поведение“, се казва в изявлението от страна на F2.

Няколко различни източника пък оповестиха, че Нелсън Пике няма да бъде допускан в падока

Определение на трикратния световен шампион за Люис Хамилтън предизвика обвинения в расизъм. Пике заяви, че е употребил посочената дума, но не в негативен смисъл. Според него интерпретацията, обвиняваща го в расизъм, е неправилна. Извинението не повлияло на намерението на F1 да вземе мерки. Имаше дори предположения, че цялото семейство Пике може да се окаже извън падока. Дъщерята на Нелсън Кели Пике има връзка с Макс Верстапен.

Бърни Екълстоун взе отношение и по случилото се с Пике. Той каза, че бразилецът не би казал нещо с негативен оттенък.

„Много неща, които той говори, нас биха ни засегнали или може да накарат някого да се почувства обиден. За него е нищо. Просто част от разговора. Същото като да се каже за някого, че е малко дебел или дребен като мен. Люис просто трябваше да го пренебрегне“, заяви Екълстоун.