Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Барселона иска да запази мястото си в календара на F1

Барселона иска да запази мястото си в календара на F1

293
0
Гран при на Испания, Барселона, Каталуния
снимка: Пирели

Барселона иска да запази мястото си в календара на F1. Това заявиха организаторите на събитието. Според тях, започналото обновяване на пистата „Каталуния“ ще улесни удължаването на договора с Либърти Медия поне до края на настоящото десетилетие.

Барселона е традиционен домакин на състезанията за Голямата награда на Испания. Пистата приема стартове от световния шампионат повече от 30 години. Допреди няколко години тук се провеждаха и предсезонните тестове на F1

Миналата седмица F1 обяви, че ще се състезава в Мадрид от 2026 г. Домакин на събитието ще бъде хибридна писта, разположена покрай комплекса „IFEMA“ и ще включва някои улични участъци. Мадрид също така измества Барселона като домакин на състезанията за Голямата награда на Испания в периода 2026-2035 г.

Договорът на Барселона с F1 е до края на 2026 г. Следователно Испания трябва да приема две състезания от световния шампионат след две години. Това ще бъде първи случай от 2012 г. насам, в който Испания приема 2 старта от F1 в рамките на един сезон. Тогава керванът на шампионата посети за последен път Валенсия.

Президентът на F1 Стефано Доменикали коментира бъдещето на пистата край Барселона. Според италианеца, добавянето на Мадрид не означава, че каталунското трасе ще бъде извадено от календара. Но тъй като няма много свободни места в графика на шампионата, опасността Барселона да изчезне от F1 не е никак малка.

Съвсем наскоро започнаха строителни работи по пистата в Барселона. Общата стойност на реконструкцията е 50 млн. евро. Целта на организаторите е да покажат, че искат да гарантират бъдещето си в F1 и след 2026 г.

През последните години пистата в Барселона беше критикувана заради остарелите си съоръжения и посредственото преживяване на феновете. Изданието през 2022 г. беше помрачено от сериозни логистични проблеми. Те предизвикаха извинение от страна на организаторите и искане от страна на F1 да се подобри достъпа до трасето

По-рано тази седмица се проведе се проведе неофициална среща, на която присъстваха и избрани медии. На нея представители на пистата и каталунското правителство изразиха оптимизъм. Те вярват, че мащабният ремонт на пистата „Каталуния“ ще облекчи някои от належащите проблеми и ще увеличи надеждите на Барселона за домакинство на старт от F1.

Проектът започна преди повече от две години и се очаква да бъде завършен преди тазгодишната Гран при на Испания. Той включва преустройство на комплекса от боксове и изграждане на нова покрита тераса на сградата на бокса, където ще се помещава падок клуба.

В комплекса ще има нова контролна кула и пешеходна алея през задната права. Тя ще свързва падока с района на стадиона и ще разполага с голяма зона за гостоприемство.

Същевременно представителите в Барселона не потвърдиха какво ще бъде името на състезанието от 2026 г. Предполага се, че ще бъде измежду „Гран при на Барселона“, „Гран при на Каталуния“ и „Гран при на Европа“. В миналото състезания за Голямата награда на Европа са се провеждали на писти на писти като Брандс Хеч, Нюрбургринг, Херес, Донингтън парк и Баку.