Начало MotoGP News Бастианини с рекордна обиколка след края на петъчния ден в Льо Ман

Бастианини с рекордна обиколка след края на петъчния ден в Льо Ман

243
0
Енеа Бастианини
Енеа Бастианини, снимка Грезини

Енеа Бастианини зае първата позиция след края на петъчния ден за Гран при на Франция в MotoGP. На пистата Льо Ман, пилотът на Грезини записа най-бързата обиколка за 1:31.148 мин. Това бе и нов рекорд на легендарното френско трасе. Италианецът записа това постижение в края на втората свободна тренировка, след което катастрофира. Втори на около две десети завърши Алейш Еспаргаро с Априлия, а третото място бе заето от Алекс Ринс със Сузуки.

Условията в сутрешната тренировка бяха доста интересни. Времето бе доста слънчево. Въпреки това температурата на въздуха бе едва 13 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 14. Влажността също бе висока- 71 %.

Най-доброто време записа Пол Еспаргаро. Енеа Бастианини остана 12-ти. Сесията бе запомнена с падането на Мигел Оливейра. Пилотът на КТМ катастрофира на шести завой. Португалецът бе закаран за преглед в медицинския център, но там не бяха установени никакви наранявания. Така той продължава участието си в състезателния уикенд на Льо Ман.

Марк Маркес допусна грешка на осми завой. Тя бе идентична с тази, която едва не доведе до падане в състезанието през 2019 г.

Във втората свободна тренировка условията на пистата в Льо Ман се подобриха. Температурата на въздуха беше 21 градуса, а тази на асфалта- 32. Влажността също бе паднала и бе само 40 %.

Първи на пистата излезе Фабио Куартараро. Пилотът на Ямаха е решен да спечели пред родна публика, след като миналата година се качи на подиума. Световният шампион бе последван от своите колеги, сред които бе и Бастианини.

Сесията отново не се размина без тежки катастрофи. Световният шампион Жоан Мир падна на седми завой и се озова в чакъла.

Междувременно Баная показваше добро темпо. Победителят от Гран при на Испания записа най-добрата обиколка и оглави класирането. Състезателят на Прамак Дукати Йохан Зарко също бе готов да се бори за първа победа в кралския клас. Французинът допусна сериозна грешка на първи завой, но успя да овладее своя мотор и не катастрофира.

Не такъв беше късмета на Лука Марини. Пилотът на VR46 Дукати падна между втори и трети завой. Това е една от най-трудните секции на пистата Льо Ман и изобщо в MotoGP.

В последните минути на втората петъчна тренировка в Льо Ман, условията на пистата ставаха все по-добри. Това позволи на състезателите да подобряват своите времена за обиколка. Първо това направи Алекс Ринс. Испанецът веднага бе изпреварен от Алейш Еспаргаро. Зад тях Бастианини бе с меки гуми и имаше червени сектори. Пилотът на Грезини Дукати записа феноменална рекордна обиколка, която му позволи да излезе на първа позиция. Зад него останаха Еспаргаро и Ринс. Веднага след края на своя тур, Бастианини падна на трети завой.

Четвърти финишира местният любимец Йохан Зарко от екипа на Прамак Дукати. Пети завърши Франческо Баная (Дукати), следван от Фабио Куартараро (Ямаха). Топ 10 допълниха Брад Байндър с КТМ, Жоан Мир със Сузуки, Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Джак Милър (Дукати).