Начало Top Moto News Бастианини спечели квалификацията в Портимао

Бастианини спечели квалификацията в Портимао

54
0
Енеа Бастианини
Енеа Бастианини, снимка Дукати

Енеа Бастианини спечели квалификацията в Портимао. Пилотът на Дукати записа най-добрата обиколка в сесията за 1:37.706 мин. и записа първи полпозишън като заводски пилот на италианската марка. Втори и трети се класираха Маверик Винялес (Априлия) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати).

Портимао е домакин на втория кръг от тазгодишния сезон в MotoGP. Домакин на състезанията е пистата „Аутодромо Интернасионал до Алгарве“ с дължина 4.592 км и разположена близо до град Портимао.

Времето преди началото на квалификацията беше облачно, но сухо. Температурата на въздуха беше 22 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 32. Вероятността за валежи не беше сериозна.

Всички участващи пилоти напуснаха бокса след старта на Q1. Целта на всеки един от тях беше да запише възможно най-добро време, което да му помогне да продължи участието си във втория сегмент от квалификацията в Портимао. В тази сесия Бастианини не взе участие, тъй като беше най-бърз във втората петъчна тренировка. Тук не бяха още Баная, Марк Маркес, Хорхе Мартин и др.

Много пилоти заемаха първото място по време на Q1 в Портимао. Сред тях бяха Алекс Макрес и Педро Акоста. Двамата испанци в крайна сметка продължиха участието си в сесията. Първи под чертата остана Алейш Еспаргаро с Априлия, следван от Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия).

На шеста стартова редица в Портимао застават Раул Фернандес (Тракхаус Априлия), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas). Последните позиции на стартовата решетка бяха заети от Йохан Зарко (LCR Хонда), Жоан Мир (Хонда), Такааки Накгами (LCR Хонда) и Лука Марини с другия заводски мотор на Хонда.

Всички пилоти веднага напуснаха бокса след старта на Q2 в Портимао. В първите минути от сесията Марк Маркес претърпя инцидент за завой №15. Испанецът се измъкна невредим и веднага се отправи към бокса на своя тим, за да вземе резервния мотор.

Броени секунди по-късно имаше инцидент с Брад Байндър. Същевременно Баная поведе пред Мартин и Винялес, а Бастианини още не беше записал време. Испанецът обаче загуби обиколката си и трябваше да опита отново.

Бастианини в крайна сметка записа най-добрата обиколка в квалификацията в Портимао. До него на първа редица застанаха Винялес и Мартин. На втора редица бяха Франческо Баная (Дукати), Джак Милър (КТМ) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Зад тях се наредиха Педро Акоста (Tech3 GasGas), Марк Маркес (Грезини Дукати) и Фабио Куартараро с Ямаха. Топ 12 допълниха Брад Байндър (КТМ), Алекс Ринс (Ямаха) и Алекс Маркес (Грезини Дукати).