Начало MotoGP News Бастианини триумфира в Гран при на Арагон, Куартараро отпадна след удар с...

Бастианини триумфира в Гран при на Арагон, Куартараро отпадна след удар с Марк Маркес

353
0
Енеа Бастианини, Грезини Дукати
Енеа Бастианини, снимка Грезини

Енеа Бастианини спечели състезанието за Гран при на Арагон. Пилотът на Грезини Дукати потегли от трета позиция и бе плътно зад победителя в квалификацията Франческо Баная с Дукати. В последната обиколка на състезанието на пистата Моторланд Арагон Бастианини атакува своя сънародник в седми завой и поведе. Баная направи опит за контраатака, но в крайна сметка остана на 42 хилядни зад бъдещия си съотборник. Последното място на подиума бе заето от Алейш Еспаргаро с Априлия. Междувременно Фабио Куартараро отпадна след като се удари в задната част на мотора на Марк Маркес.

Времето преди старта на днешната Гран при на Арагон бе сухо, топло и слънчево. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 23 и 40 градуса по Целзий. Горещата настилка накара всички състезатели да изберат твърда предна гума и медиум задна смес на Мишлен.

Най-доброто потегляне бе за Баная. Пилотът на Дукати поведе след преминаването на първи завой, следван от Милър, Бастианини, Еспаргаро, Байндър, Маркес и Куартараро.

Драмите в Гран при на Арагон започнаха още на трети завой. Куартараро допусна грешка и се удари в задната част на мотора на Марк Маркес. Пилотът на Ямаха бе изхвърлен от своя мотор и се приземи в асфалтовата зона за сигурност.

Маркес също получи поражения по своя мотор. Само няколко завоя състезателят на Хонда бе ударен от Такааки Накагами (LCR Хонда). Японецът падна на пистата и за щастие бе заобиколен от всичките си съперници.

В края на първата обиколка Баная водеше пред Байндър, Милър, Алейш Еспаргаро, Мартин и Зарко, докато Маркес се прибра в гаража на своя отбор.

През следващите обиколки Баная започна леко да се откъсва преди Милър, който бе изпреварен от Бастианини на шикана преди обратната права. Малко след това австралиецът загуби още две позиции и се озова на пета позиция.

15 тура преди финала на състезанието на пистата Моторланд Арагон Бастианини мина пред Баная на първи завой. След това допусна грешка при навлизането в автобусната спирка и позволи на сънародника си отново да поведе. Зад италианците се движеха Байндър, Еспаргаро и Милър.

С напредване на състезанието Баная опитваше да се откъсне от Бастианини, докато Еспаргаро топеше изоставането си от Байндър. Същевременно Кръчлоу водеше битка с Винялес в дъното на топ 15.

2 обиколки преди края на Гран при на Арагон Алейш Еспаргаро изпревари Брад Байндър. Пилотът на Априлия спря по-късно и се гмурна от вътрешната страна на завой №1. Пред тях Бастианини се залепи зад гърба на Баная и не му позволяваше да се откъсне.

В последната обиколка Бастианини направи изненадваща атака в седми завой и зае първата позиция. Италианецът не допусна да бъде изпреварен в следващите няколко завоя преди обратната права. Баная влезе във въздушната струя на Бастианини и опита да го изпревари в последния завой. В крайна сметка състезателят на Грезини Дукати успя да задържи зад себе си заводската машина на марката от Болоня. Последното място на подиума бе заето от Алейш Еспаргаро.

Четвърти и пети в Гран при на Арагон 2022 финишираха Брад Байндър (КТМ) и Джак Милър (Дукати). През следващата година двамата ще са съотборници в заводския тим на австийската марка. Шести завърши Хорхе Мартин (Прамак Дукати), следван от Лука Марини (VR46 Дукати), Йохан Зарко (Прамак Дукати), Алекс Ринс (Сузуки) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Топ 15 бе допълнен от Мигел Оливейра (КТМ), Алекс Маркес (LCR Хонда), Маверик Винялес (Априлия), Кал Кръчлоу (RNF Ямаха) и Пол Еспаргаро (Репсол Хонда).

В общото класиране Куартараро остана начело с 211 пункта. Втори и трети са Баная (201) и Алейш Еспаргаро (194). Четвърти и пети са Бастианини (163) и Милър (134).

Благодарение на десетата победата от началото на сезон 2022 в MotoGP, Дукати спечели шампионата при конструкторите за трета поредна година. Пет кръга преди края на кампанията италианският производител заема първото място с 346 точки. На втора и трета позиция се намират Априлия (217) и Ямаха (214). Останалите позиции са заети от КТМ (164), Сузуки (134) и Хонда (100).