Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Бих искал да видя Алонсо в Мерцедес

Бътън: Бих искал да видя Алонсо в Мерцедес

1688
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Дженсън Бътън също изказа мнението си по темата за заместника на Люис Хамилтън. Световният шампион за сезон 2009 вярва, че „би искал да види Фернандо Алонсо в Мерцедес“. Според Бътън, испанецът все още е гладен за успехи и се стреми да кара на лимита на възможното. Британецът вярва, че това го прави идеален кандидат за Мерцедес.

Преди броени дни стана ясно, че Хамилтън ще кара за Ферари от сезон 2025 нататък. Седемкратният световен шампион хвърли бомба, след като реши да се раздели с Мерцедес година по-рано от края на настоящия му договор. Така догодина британецът ще си партнира с Шарл Льоклер

Решението на Хамилтън изненада всички в Мерцедес. Тук се включват рейс инженера на Люис Пийт Бонингтън, както и шефът на екипа Тото Волф. Австриецът дори събра всички в Бракли, за да обяви изненадващата новина.

От Мерцедес най-вероятно са започнали да търсят заместник на Хамилтън. Едно от спряганите имена е Андреа Кими Антонели. Италианецът е част от академията на Мерцедес и се смята за един от най-големите млади таланти.

Тази година Антонели ще кара във Формула 2 с отбора на Према. Но от друга страна, той е само на 17 години и тепърва ще трябва да изминава тежкия път, преди да стигне до F1. В същото време Волф даде да се разбере, че ще даде необходимото време на Антонели, преди да реши дали да го вземе в отбора в F1.

Друг вариант за Мерцедес е Мик Шумахер. Германецът в момента е резервен пилот на базирания в Бракли отбор. Шумахер продължава опити да се върне на стартовата решетка и призна, че би се радвам един ден да бъде титулярен пилот на Мерцедес. Вероятността обаче това да се случи не е много голяма.

Една потенциална краткосрочна опция за Мерцедес е Алонсо. Испанецът има договор с Астън Мартин до края на тази година. Алонсо ще навърши 43 години по време на предстоящата кампания. Въпреки това той демонстрира, че способностите му остават на едно високо ниво.

Алонсо е най-опитният пилот в историята на F1. Той има повече от 350 старта в световния шампионат. Според Бътън, той би помогнал на Мерцедес да се върне в челото, както и да бъде от ползва за Джордж Ръсел.

„Бих искал да видя Алонсо в Мерцедес. Той вече е на 42 години, но гладът му за успехи е налице. А щом гладът е налице, значи и физическата форма е налице. Той кара всеки ден картинг или някакъв състезателен автомобил“, сподели Бътън.

„Ако той е там, мисля, че това ще бъде едно готино партньорство с Ръсел. Мисля, че двамата ще се учат един от друг доста добре и ще работят добре заедно“, добави бившият пилот на Уилямс, Хонда и Макларън. Бътън спомена и Александър Албон като потенциален наследник на Хамилтън. Пилотът на Уилямс е в чудесни отношения с Ръсел

Шефът на Мерцедес Тото Волф беше категоричен, че двамата пилоти на отбора ще бъдат третирани еднакво през сезон 2024. Въпреки това Бътън вярва, че тимът може да задържа важна информация от Хамилтън, тъй като той ще напусне след края на кампания

„Не е лесно. Какво могат да скрият от Люис? Той така или иначе познава много добре вътрешността на този отбор. Когато се стигне до детайлите, ще има ли определени неща, които няма да казват на Люис? Възможно е.“

„А за Джордж трябва да започне отново да мисли за нов съотборник. Дали това ще бъде един от съперниците му в картинга – Алекс Албон? – или това ще бъде Фернандо Алонсо, човекът, който просто не си отива от F1? Той винаги е там и се бори за челните места в най-добрите отбори, така че кой знае?“

„Това определено прави годината интересна за нас, гледайки напред към 2025 г. Все още имаме още една година в F1, която да очакваме, но това е истинско, вълнуващо.“

„Tова е един много смел ход за Люис. Искам да изкажа голямото си уважение към него, защото той не просто отива в друг отбор. Той отива във Ферари. Отива в отбор, в който се говори италиански. Това е език, който той не знае, докато Шарл [Льоклер] знае много добре“, завърши Дженсън Бътън.