Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Албон е обвързан с Уилямс до края на 2025 г.

Албон е обвързан с Уилямс до края на 2025 г.

380
0
Александър Албон
Александър Албон, снимка Уилямс

Александър Албон е обвързан с Уилямс до края на 2025 г. Това заяви шефът на тима Джеймс Ваулс. Британският инженер потвърди, че 27-годишният пилот има споразумение и за сезон 2025. От друга страна Ваулс каза, че не би задържал насила Албон при сериозен интерес от страна на някой по-голям тим.

Албон записа много силни резултати през изминалата кампания. Англо-тайландският състезател бе в основата на това Уилямс да заеме седмото място при конструкторите. Отборът от Гроув се пребори с Хаас, Алфа Ромео, Алфа Таури и записа най-силния си резултат от 2017 г. насам.

Доброто представяне на Албон веднага породи спекулации относно бъдещето му в F1. Предполага се, че интерес към него проявяват отбори като Ред Бул и Мерцедес. Екипът от Милтън Кийнс може да се раздели със Серхио Перес след приключването на кампанията. В същото време германският производител търси заместник на Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион реши да се присъедини към Ферари догодина

В средата на сезон 2022 Албон подписа многогодишен договор с Уилямс. Предположенията бяха, че той е до края на тази година. Следователно това му позволява да премине в Ред Бул или Мерцедес през следващата година.

Вчера Уилямс представи разцветката на своя болид. По време на събитието Ваулс заяви, че Албон има договор с тима и за 2025 г.

„Алекс има с Уилямс до края на 2025 г. Това е напълно ясно“, сподели Ваулс.  „Това не е нещо, за което съм говорил публично, защото не чувствам нужда от това. Всички съобщения, които виждате, а има едно по-специално, в най-добрия случай са индивидуални спекулации.“

„Както казах и аз, нашата работа в Уилямс е да създадем нова среда, която заслужава човек от калибъра на Алекс. Много просто“, продължи шефът на Уилямс.  „Той е невероятен пилот, който заслужава мястото си в предната част на колоната. Двамата провеждаме добри разговори за това къде искаме да продължим напред. Искаме да работим заедно в този отбор още дълго време. Трябва да заслужим това право. То не е дадено по никакъв начин. Трябва да покажем на света, че не сме старият Уилямс. Ние не гледаме назад, а се движим непрекъснато напред.“

В същото време Албон също коментира темата за бъдещето си в Уилямс и F1 като цяло

„Нека видим. Времето ще покаже. Фокусът ми е върху 2024 г. Нека да остане така. Истинският фокус е върху това да се уверя, че ще постигна напредък за 2025 г. Това е наистина мястото, където искам да се намирам. Реално погледнато, искам да бъда с отбора. Ако отборът е там, където искам да бъде, то тогава ще искам дългосрочен договор. Или ще стигнем до края или няма да направим нищо. Това е моята идея“, обясни Албон.

Ваулс не бе категоричен дали ще пусне Албон при интерес от страна на по-голям екип. Британецът подчерта, че ще постави интересите на Уилямс на първо място.

„Бих ли застанал на пътя му? На раменете ми лежи отговорността на Уилямс. Това е най-важното нещо за мен“, заяви Ваулс.

„Това не е отговорност към един човек, в случая Алекс, това е отговорност към отбора. Ако нещо тръгне по този път, то е, защото съм много наясно с това, че съм взел решения, които са правилни за дългосрочните цели на отбора, а не за краткосрочните“, завърши шефът на Уилямс.