Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън доволен от новата точкова система

Бътън доволен от новата точкова система

19
0

Настоящият световен шампион Дженсън Бътън е изключително доволен от новоприетата точкова система, която ще влезе в сила в сезона, в който той ще трябва да защити титлата си.

Според новите правила точки вече ще взимат първите десет пилоти в класирането – нещо, което се случва за първи път в историята на Формула 1.

Предишната система бе приета през 2003-та година и в нея точки се даваха за първите 8 места. Това бе направено, за да се даде повече шанс и на по-малките отбори, тъй като преди това пък, точки се печелеха само от първите шестима.

Много хора обаче критикуваха малката разлика между точките за 1-во, 2-ро и 3-то място, която до този момент бе само 2 точки. Сега обаче тази разлика става цели 5 точки, тъй като победителят ще взима 25, а пилотът, финиширал втори – 20 точки. Пилотът, класирал се трети пък вече ще получава 15.

„Tова е чудесна идея. Хубаво е, че ще  взимаш пет точки повече от втория, ако победиш. Това е важно, защото всички ние обичаме да побеждаваме. Аз спечелих шест състезания тази година и за всички тях взимах само с по две точки повече от пилота зад мен“, заяви Бътън пред Радио 5 на ВВС.