Начало Избрани Бътън: Изненадан съм, че Норис подписа толкова дълъг договор с Макларън

Бътън: Изненадан съм, че Норис подписа толкова дълъг договор с Макларън

1544
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка Макларън

Дженсън Бътън е изненадан от решението на Ландо Норис. Още в началото на февруари, британецът подписа нов договор с Макларън, който ще го задържи в тима до 2025 г. 

Отборът от Уокинг имаше много силно представяне през миналогодишната кампания. Въпреки че загуби третото място при конструкторите за сметка на Ферари, Макларън успя да запише победа на Монца благодарение на Даниел Рикиардо. След това Норис спечели квалификацията в Сочи и водеше през по-голямата част от надпреварата, но промяна в метеорологичните условия и грешна стратегия го остави с празни ръце.

Тази година сезонът започва по катастрофален начин за легендарния британски екип. След впечатляващото темпо в Барселона, Макларън имаше проблеми със спирачките в тестовете на Сахир. В откриващата надпревара в Бахрейн, тимът не успя да влезе в зоната на точките и значително изоставаше от своите съперници.

Миналият уикенд в Саудитска Арабия нещата бяха малко по-добре. Норис успя да завърши на седма позиция и спечели първите точки за Макларън тази година. Основната причина за този добър резултат бе многото отпадания на различни състезатели. В екипа все още смятат, че имат още доста работа за вършене, ако искат отново да са в челото на колоната.

Проблемният старт на сезон 2022 накара Бътън да постави под въпрос предимствата на това Норис да се обвърже със сделка, която ще продължи през следващите три сезона. Бившият световен шампион е бил част от базирания в Уокинг отбор от 2010 до 2017 г. В момента той работи като съветник в друг британски отбор- Уилямс.

„Изненадан съм, че Норис подписа толкова дълъг договор с Макларън. За мен беше неочаквано да направи такова обвързване в началото на кариерата си в F1“, заяви Бътън.

Всички искаме да бъдем отборни играчи, но никога не знаеш къде ще бъде отборът след три години. Това ще окаже влияние върху неговото развитие. Единственото, което може да направи, е да се върне в екипа, да им каже какви са проблемите и да се опита да ги разреши.“

„В този момент не мисля, че има пилот в шампионата, който би подписал споразумение, което е по-дълго от две години. Разбира се, винаги има някои изключения. Все още не мога да разбера логиката на такива решения.“

Бътън призна, че Макларън със сигурност разполага със способностите и ресурсите, чрез които може да подобри своето представяне.

Това е страхотен отбор, каза световният шампион във Формула 1 за 2009 г.Те са спечелили няколко шампионата, имат много нови хора, които също са с голям опит.“

Въпросът е да се изгради екип, който да остане заедно и да развива автомобила възможно най-добре“, заключи Дженсън Бътън.