Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън пред подновяване на договора си в Макларън?

Бътън пред подновяване на договора си в Макларън?

39
0
Дженсън Бътън

Когато Дженсън Бътън отиде в Макларън през 2010 г. много малко хора очакваха, че той ще може да поддържа темпото на израстналия и почти сраснал се с отбора Люис Хамилтън. Година и половина по-късно обаче цифрите говорят за друго: точките на двамата пилоти са почти изравнени – 399:408 в полза на Хамилтън, победите са 4:5 пак в негова полза. Само при двубоите в квалификацията Бътън отстъпва значително – 9:24.

Плюс за Бътън обаче е, че в повечето уикенди той използва максимума от потенциала си, докато особено през тази година Хамилтън проигра множество точки. Световният шампион за 2008 г. определено е под огромно напрежение и през този сезон се замеси в множество инциденти на пистата, последният от които в Сингапур.

Така че няма много учудени от изказването на Мартин Уитмарш пред ВВС.

„Много съм впечатлен от представянето на Дженсън“, разкрива шефът на екипа на Макларън. „Той определено е много по-добър от това, което смятах за него преди 4-5 години. Радвам се много, че успяхме да го привлечем през миналата година. Със своето хладнокръвие и спокойствие той впечатлява все повече мен и целия отбор. Хората виждат един спокоен, уверен и уравновесен характер, който обаче когато се налага може да атакува и да печели състезания. Той просто иска да побеждава и е един много силен пилот.“

Еди Джордан пък смята, че голяма част от грешките на Хамилтън се дължат на неочаквания отпор, който Бътън дал на съотборника си. Това потвърждава и самият Уитмарш.

„Когато колегата ти кара добре, ти винаги си под напрежение. Истината, която всички пилоти знаят е, че най-силно желаеш да надвиеш съотборника си. Това обаче смятам, че е един полезен натиск. Двамата ни пилоти имат чудесни взаимоотношения, уважават се и работят изключително добре заедно.“

Така че няма да е чудно, ако Макларън искат да задържат световния шампион за 2009 г., чийто договор изтича в края на годината. Според ВВС двете страни вече са се разбрали за рамките на новия контракт. Уитмарш обаче все още не потвърждава подобно нещо. Въпреки това той се усмихва пред камерите и заявява:

„Сигурен съм, че Дженсън ще остане при нас още няколко години.“

Със сигурност Бътън е привлякъл интереса и на шампионите от Ред Бул, ако се съди по думите на Кристиян Хорнер. С удължаването на договора на Марк Уебър за 2012 г. обаче това е малко вероятно.

„Впечатлен съм от представянето му“, не крие възхищението си и шефът на Ред Бул. „Той е класа и беше единственият в Сингапур, който бе на нивото на Себастиян. Това бяха най-добрите пилоти на трасето. Феноменално представяне и на двамата.“