Начало Избрани Бътън: Верстапен може да стане едно от най-великите имена в моторните спортове

Бътън: Верстапен може да стане едно от най-великите имена в моторните спортове

1267
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Спас Генев

Дженсън Бътън смята, че Макс Верстапен може да стане едно от най-великите имена в моторните спортове. Британецът обаче смята, че има по-голяма вероятност това да се случи ако нидерланецът постигне сериозни успехи в други шампионат или серии, които нямат общо с F1.

„Верстапен може да стане едно от най-великите имена в моторните спортове“, сподели Бътън пред британския вестник The Times. „Но за да се случи това, Макс трябва да запише успехи и в други категории на моторните спортове. Лично аз подкрепям идеята, че можеш да бъдеш най-добрият пилот в света на моторните спортове, ако не си излязъл извън F1“, добави световният шампион за 2009 г.

Верстапен е абсолютен фаворит за спечелването на трета поредна световна титла. Пилотът на Ред Бул спечели пет от първите седем старта за сезона. Верстапен има аванс от 53 спрямо съотборника си Серхио Перес. Мексиканецът е единственият реален съперник на Макс през тази година. Перес обаче имаше проблеми в последните няколко старта, които позволиха разликата в точките да се увеличи толкова драстично

Доминацията на Верстапен обаче поражда и някои въпроси. Те са свързани с факта дали 25-годишният състезател има толкова голям талант и каква е ролята на Ейдриън Нюи и неговият екип. Британският инженер стои зад невероятния автомобил Ред Бул RB19, който превъзхожда всички останали на грида.

В миналото подобни въпроси са карали пилотите напуснат отборите, с който са спечелили първоначалните с успех. Такъв е случаят с Михаел Шумахер и Бенетон, Люис Хамилтън и Макларън, както и Себастиан Фетел и Ред Бул.

Бътън също направи нещо подобно. Британецът смени Браун GP с Макларън. Случаят с Бътън обаче е по-различен, тъй като тогавашният екип на Рос Браун е закупен от Мерцедес.  Световният шампион от сезон 2009 напусна F1 в края на 2017 г. След това той се състезава в различни шампионати и дори стана шампион в Super GT. Според него, оставането в рамките на същия шампионат не е достатъчно за пилот, който наистина иска да бъде признат за най-големия талант на своето поколение.

Бътън призна, че е много по-впечатлен от пилотите, които са разперили криле и са намерили успех в други серии. Такива примери са Фернандо Алонсо, Марио Андрети, Греъм Хил, Емерсон Фитипалди и др.

„Фернандо свърши феноменална работа. Той напусна F1 и отиде да се състезава в Льо Ман и Дайтона. Той успя да спечели и двете състезания и дори защити веднъж успеха си в Льо Ман“, каза Бътън.

Сега Алонсо преживява своеобразен ренесанс в кариерата си. Испанецът се представя доста добре в Астън Мартин и заема трето място във временното класиране.

„Не мисля, че представянето му е спаднало след като той навърши 40 години“, обясни Бътън.

В края на миналия уикенд Бътън второ участие в 24-те часа на Льо Ман. 43-годишният състезател караше адаптиран автомобил Шевролет Камаро ZL1. Заедно с него бяха легендата от НАСКАР Джими Джонсън и шампионът за сезон 2013 в DTM Майк Рокенфелер. Тримата завършиха на 37-мо място в общото класиране и бяха с няколко места по-напред от победителя в клас GTE Am.

Междувременно Нико Розберг вярва, че Верстапен може да достигне величието на състезатели като Аертон Сена, Люис Хамилтън, Ален Прост и Михаел Шумахер

„Свидетели сме на истинско историческо величие от ранга на Шумахер, Хамилтън, Сена. Това е наистина невероятно и необикновено изпълнение.“

Верстапен неколкократно е намеквал, че едва ли ще остане в F1 до навършване на 40-годишна възраст. Розберг изказа мнението си и по този въпрос.

Този разговор от негова страна [за евентуално оттегляне] започна през годината, в когато се бореше с Хамилтън. Тогава той каза: „Няма да продължа много дълго, ако всеки сезон е така, обясни Розберг.

Тези битки са толкова ожесточени и напрегнати. Така те отнемат и голяма част от забавлението. Спортът винаги ще бъде напрегната среда, особено когато се бориш за шампионски титли всяка година. Ти си човекът, който може да загуби всичко. Всеки шампион очаква, че ще побеждава  отново и отново, което е доста взискателно.“

Не мога да се поставя на негово място. В парично отношение той е готов. Той има толкова много пари, че няма да му се налага да работи или да се тревожи за такива неща. До края на тази година той вече ще бъде един от най-великите пилоти за всички времена“, завърши Нико Розберг.