Начало Избрани Джордан: Верстапен ще спечели 10 световни първенства

Джордан: Верстапен ще спечели 10 световни първенства

2438
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Еди Джордан вярва, че Макс Верстапен се намира в изумителна форма и може да стане най-великият пилот от F1 за всички времена. Ирландският анализатор смята, че състезателят на Ред Бул може да спечели общо десет световни първенства до края на кариерата си.

Верстапен спечели първата си световна титла по доста спорен начин. Нидерландецът изпревари Люис Хамилтън в последната обиколка на Гран при на Абу Даби 2021. Развитието на надпреварата бе в полза на британеца през по-голямата част от времето. Но удари на Николас Латифи и поява на кола за сигурност накрая позволиха на Макс да „изтръгне“ успеха от ръцете на седемкратния световен шампион.

Миналата година Верстапен стана шампион по доста убедителен начин. Пилотът на Ред Бул спечели 15 от общо 22 старта и си гарантира първото място още в Гран при на Япония през октомври

Сега Верстапен отново е фаворит за титлата. 25-годишният състезател спечели откриващата Гран при на Бахрейн и финишира втори в Саудитска Арабия. За разлика от предишните две кампании, този път той ще се изправи срещу  Серхио Перес. Така за първи път двукратният световен шампион ще води борбата за короната със свой съотборник.

Според Джордан, Верстапен е най-добрият пилот в F1 през последните години. Ирландецът е категоричен, че Хамилтън трябва да спечели поне още една световна титла. В противен случай пилотът на Мерцедес рискува да бъде задминат от Верстапен и Ред Бул, които в момента са над всички останали.

„Верстапен ще спечели 10 световни първенства. Ако всичко е наред с Макс- аз се надявам той да бъде в перфектно физическо и психическо състояние- то тогава той ще стане най-великият пилот в историята на F1, тъй като е толкова млад и толкова добър“, сподели Джордан в подкаста Formula for Success.

„Колко бърз е Верстапен? Той просто прави всички останали да изглеждат нелепо“, продължи Джордан. „Смятам, че Люис трябва да се вземе в ръце и да побърза да спечели титла №8. В противен случай той ще бъде задминат от Макс.“

Предположението на Джордан е наистина откачено. Вероятността Верстапен да спечели десет световни първенства е прекалено оптимистична. За да се случи това, пилотът на Ред Бул трябва да остане в спорта до края на това десетилетие. Ако Макс все пак иска да подобри рекорда на Хамилтън, то това може да се случи до края на настоящото му споразумение с тима от Милтън Кийнс.

Самият Верстапен неколкократно е казвал, че не иска да стои във Формула 1 до навършване на 40-годишна възраст. Нидерландецът дори намекна, че може да се оттегли от спорта след края на 2028 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)