Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътънгейт хронология

Бътънгейт хронология

35
0

От Светлана Симеонова

5 август, четвъртък
Привечер Уилямс пуска съобщение “Дженсън Бътън се връща в отбора за 2005 г”. Сензация! Пилотът е цитиран: “Много съм доволен да се присъединя отново към BMW Уилямс F1 Тийм”.
Франк Уилямс, Патрик Хед и Марио Тайсен заявяват, че в договора на британеца от 2000 г. е залегнала опция за връщането му в тима и че привличането му е било дългосрочна инвестиция.

Час по-късно шефът на БАР-Хонда Дейвид Ричардс заявява пред английския в-к “Таймс”: “не вярвам, че Дженсън иска да напусне”. Той набляга на моралната страна на въпроса и пита риторично как ще обясни на 400-те души във фабриката какво се случва.

Междувременно търси Бътън, който е с Култард на яхта до Сардиния и не вдига телефона си през следващите 48 часа.
Още по-късно вечерта Сър Франк дава интервю пред радио ВВС и обяснява, че БАР са пропуснали да потвърдят задържането на Дженсън. “Опцията изтече скоро (на 31 юли – б.а.) и от мениджмънта на Бътън ни се обадиха, за да ни кажат, че тя вече не е валидна и дали не се интересуваме от неговите услуги. Разбира се, аз реагирах така, както бихте очаквали”, казва Уилямс.

6 август, петък

Ричардс свиква кризисна среща в Бракли, заплашва със съдебни процедури. “Преди 36 часа получихме писмо, в което се казваше, че възоснова на съвсем дребен технически пропуск опцията не е приложима, като причината за това са били разговорите ни с Хонда”, признава той сутринта пред радио ВВС. “Но, очевидно е, че това е абсурдно и ние ще оспорваме. Не можеш да си проправяш път в живота възоснова на вратички – трябва да виждаш духа на споразумението”, допълва той…