Начало Moto News Бен Спийс напуска Yamaha в края на сезона

Бен Спийс напуска Yamaha в края на сезона

45
0
Бен Спийс

Бен Спийс обяви, че ще напусне заводския тим на Yamaha в края на сезон 2012. Американецът ще съобщи решението си в Гран При на САЩ – първото от двете състезания в родината си.
Спийс обяви решението си в персоналната си страница в Twitter. Той написа: Ще обясня повече, когато почувствам, че това е необходимо. Обсъдил съм всичко с моите спонсори и те са зад мен. Има няколко души в Yamaha, които искат да си тръгна. И те знаят кои са. Желая Yamaha най-доброто. Няма да правя никакви допълнителни коментари до официалното обявяване. Щастлив съм да съобщя на моите фенове в средата на сезона, че през следващата година започва нова глава в моята кариера.
Решението на Спийс идва след две години с тази марка в шампионата и ще раздвижи сериозно пазара на пилотите в MotoGP за 2013 г. Спийс стана новак на годината през 2010-а в сателитния тим Tech 3, а след това премина в заводския на Yamaha като заместник на Валентино Роси. Още в първия си сезон през 2011 г. той спечели и първата си победа в Холандия. Този сезон обаче Бен не се представя добре и най-добрите му постижения са две четвърти места.
С оттеглянето си от тима, едното пилотско место в заводския тим на Yamaha остава свободно. За него има доста кандидати от сегашните пилоти в MotoGP. Най-сериозна е тази на пилота на Tech 3 Андреа Довициозо, 4-и в шампионата на пилотите с 4 подиума досега през сезона. Другият е Валентино Роси, който би се върнал в тима, ако има свободно место. От 2004 и 2010 г. той постигна много успехи с този отбор. Едно връщане на Роси обаче, би усложнила доста отношенията със спонсорите – собствените си и с тези на Хорхе Лоренсо, който е звездата в последните две години в Yamaha.
Спийс засега не е казал какво точно ще прави следващата година, но потенциалните възможности в MotoGP са Tech 3 и Ducati, а третата е да се върне обратно в световния шампионат на Супербайк.