Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бергер: Ако Ферари са по-бавни със секунда, то са загубили 50-60 к.с.

Бергер: Ако Ферари са по-бавни със секунда, то са загубили 50-60 к.с.

3440
0
Ферари, Себастиан Фетел
снимка: Ферари

Ако автомобилите на Ферари са по-бавни със секунда на обиколка, то те са загубили мощност от порядъка на 50-60 к.с., заяви Герхард Бергер. Бившият пилот от Формула 1 и настоящ шеф на немския шампионат за туристически автомобили (DTM) смята, че на Скудерията ще е й нужна поне година работа, за да навакса изоставането си. То бе определено на секунда и от шефа на тима Матия Биното. Той призна също така, че екипът от Маранело е загубил мощност вследствие на издадените от ФИА технически директиви.

Герхард Бергер
Герхард Бергер; снимка: DTM

„Предчувствах, че ситуацията ще е точно такава. Можеше да се предвиди, че ако през миналата година задвижващата система на Ферари не е отговаряла на правилата, отборът ще изгуби позиции. Сега трябва да компенсират загубите, а това отнема време“, обясни Бергер

„Ако болидите на Ферари са по-бавни със секунда на обиколка, то това означава, че двигателите им са загубили мощност от порядъка на 50-60 к.с. Сега трябва да намерят мощност от около 70-80 к.с., а това е изключително сложна задача. Решението й изисква година упорит труд или дори две“, допълни австриецът в интервю за немски спортен уебсайт.

Бергер сподели също така, че според него Себастиан Фетел трябва да приключи кариерата си

Германецът и Ферари обявиха през май, че ще се разделят в края на сезон 2020. След това Бергер – къде на шега, къде сериозно – покани пилота в DTM. Понастоящем се смята, че Фетел има предложение да кара в F1 за Астън Мартин от догодина.

„Себастиан е четирикратен световен шампион и е видял всичко. Моят съвет е, че е време да сложи край на кариерата си. От друга страна, познавам го отлично, той е истински пилот и има само едно желание: отново да побеждава. Изглежда екипът на Рейсинг Пойнт е най-подходящ за това. Пилот като него може да постигне много зад волана на един бърз болид. Възможно е да се състезава с Мерцедес или поне да се бори да е сред лидерите. Това очевидно е по-добър вариант, отколкото да кара за Ферари в момента. Мисля, че това е реална алтернатива за него и ще го разбера, ако направи крачка в тази посока.“