Начало Други Бергер: Има твърде много серии с едноместни коли

Бергер: Има твърде много серии с едноместни коли

70
0
Герхард Бергер

В днешно време има прекалено много различни шампионати с едноместни автомобили, което прави забелязването на таланти по-трудно, каза Герхард Бергер.

Бившият пилот от Формула 1 от миналата година заема длъжността президент на комисията за едноместните болиди към ФИА и мисли да направи промени в подготвителните шампионати за Формула 1.

Комисията наблюдава всичко между картинга и Формула 1 и според мен в момента пирамидата е много разхлабена. Има прекалено много шампионати и вниманието към тях се разделя твърде много – коментира Бергер за списанието на ФИА InMotion – Хората се оплакват, че най-добрите пилоти са разпръснати (по различните класове малки формули). Например, не можеш да гледаш британската Формула 3 и да кажеш, че някой пилот със сигурност ще стигне до Формула 1. В днешно време най-добрите пилоти са навсякъде: един във Формула 3, един в GP3, един във Формула Рено и един във Формула Абарт. Системата вече не изпълнява това, което трябва – да предостави на един много талантлив пилот биография, която да може да използва, за да стигне до Формула 1.

Планът на австриеца за бъдещето на подготвителните серии е да се определят правила за последователните стъпки от картинга до Формула 1 и всяка нация, регион или организатор да основе серии, използвайки тези правила на тяхната територия.

Бергер започна изпълнението на идеите си от миналата година с преструктурирането на европейския шампионат Формула 3 с нови правила, който замени FIA Formula 3 Throphy. Първите трима от тазгодишния шампионат ще спечелят тест с болиди, включително и автомобил на Ферари от Формула 1.

Следващата цел на Бергер е да помогне на младите пилоти, които се прехвърлят от картинга на едноместните болиди.