Начало Автомобилни новини Bertone BAT 11

Bertone BAT 11

33
0

Bertone планира да произвежда своята ексцентрична концепция BAT 11. Моделът напомня на странните прототипи от 70-те и 80-те години на миналия век и действително всеки колекционер би се гордял с подобна придобивка.

Само преди няколко месеца легендарната дизайнерска къща бе на прага на банкрута, като се говореше, че няколко фирми от Индия и Китай са готови да я купят. След това през април компанията се сдоби с ново ръководство, оглавявано от бившия изпълнителен директор на Aprillia, Терезио Гаудио. При новата структура вдовицата на Нучио Бертоне – Лили – успя да си възвърне дяла от 49.5 %. Същевременно останалата част от компанията отиде под контрола на италианските власти.

Сега обаче компанията е във фаза на прогрес, като започва да се трупа купчина от предложения. Bertone обмисля да отвори нов офис в Детройт, като дори се обмисля лимитирано производство на интересния прототип BAT 11, показан по време на автомобилното изложение в Женева през март.

В интервю пред „Детройт Фрий Прес” един от директорите в Bertone – Роланд Мартин – каза, че BAT 11 е бил завършен под пълна тайна, в резултат на което бе истински хит в Женева. Той също така допълва, че компанията е обмисляла възможността за производството на 25-30 бройки при положение, че се получат достатъчно поръчки.

Доста интересни обаче са плановете за откриване на нови офиси в Китай и САЩ. В момента Bertone има към 20 дизайнерски проекта, които включват работа за автомобилни производители в Европа и Китай. В допълнение италианците се занимават и с дизайна на интериора на луксозни яхти, бизнес самолети и хеликоптери. И докато Bertone са доста близки с европейските офиси на GM и Ford, реално компанията рядко работи в САЩ. Именно това ще бъде една от ключовите причини за откриването на офис отвъд Океана.