Начало Moto News Без Лагуна Сека в календара на МотоGP за 2014 г.

Без Лагуна Сека в календара на МотоGP за 2014 г.

51
0
Валентино Роси,Марк Маркес

Лагуна Сека – пистата, на която МотоGP отбеляза завръщането си в Америка през 2005 г. – загуби мястото си в календара на шампионата за 2014 г. Тази година в първенството имаше общо три кръга в САЩ, като заедно с Лагуна Сека се проведоха надпревари на Индианаполис и на пистата в Остин. Последните два старта остават в сериите.

Организаторите от Лагуна Сека обясниха, че не могат да се съревновават с колегите си от Инди и Остин. Това основание обаче се оборва от публикация в Монтерей Хералд, в която се твърди, че надпреварата е била на печалба през последните четири години.

За 2014-та обаче домакинската такса щеше да скочи с $800 000 и за провеждането на състезанието щяха да са необходими около $9 млн. Индианаполис получава 100 милиона долара от щата Индиана – конкретно за подобрения в мотоциклетните състезания. Трасето в Остин пък взе 2 милиона от държавния бюджет.

В продължение на 25 години Мазда Рейсуей Лагуна Сека бе домакин на мотоциклетните Гран при надпревари в Съединените щати. На пистата се проведоха 15 състезания от световния шампионат от 1988 г. насам. За съжаление и въпреки лоялната подкрепа на фенове, спонсори и медии, няма да има 16-та Гран при през 2014-та. В настоящия момент САЩ са в състояние да подкрепят две МотоGP събития. Помощта, предоставена от щатите Тексас и Индиана, направи нещата по-трудни за нас. Лагуна Сека изказва благодарността си на всички, чиито общи усилия превърнаха Гран при на САЩ в иконичен старт. Молбата ни към всички е да се трудим неуморно за връщането на състезанието в Монтерей, Калифорния в най-близко бъдеще – се казва в изявлението на организаторите.

В календара на МотоGP вероятно ще бъдат включени нови стартове – в Бразилия и Аржентина. Единствената страна с повече стартове от САЩ е Испания, където тази година има цели 4 надпревари – в Барселона, Валенсия, на Херес и Арагон.