Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без наказание за Алонсо след разследване за пренебрегване на двойни жълти знамена

Без наказание за Алонсо след разследване за пренебрегване на двойни жълти знамена

1141
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Фернандо Алонсо ще запази квалификационния си резултат, след като стюардите разгледаха дали е намалил при двойни жълти знамена в първата част на квалификацията за Гран при на Турция. В крайна сметка бе решено, че пилотът на Алпин е свалил скоростта достатъчно и санкция нямаше.

Алонсо се класира шести в квалификацията, но заради наказанието на Люис Хамилтън ще стартира пети.

В сесията за разпределение местата на стартовата решетка Алонсо попадна на двойни жълти знамена в първата си бърза обиколка. Двукратният световен шампион намали, след това увеличи скоростта и довърши обиколката. При разглеждането на случая стюардите отбелязаха, че той е свалил темпото рязко на мястото и е бил достатъчно по-бавен през останалата част от тура си. По принцип наказанието за недостатъчно намаляване на скоростта е пет места назад на грида.

„Стюардите са удовлетворени, че пилотът се е съобразил със съответните правила и няма да предприемат по-нататъшни действия“, се казва в решението.

Самият Алонсо обясни, че инженерът му го е предупредил за двойни жълти знамена

„В първи завой на дисплея присветна двойно жълто. Всичко беше съвсем ясно, така че намалих. Но това беше първия тур и все пак трябва да запишеш време. Следващата ми обиколка беше с 3 секунди по-бърза. Вероятно от там дойде объркването“, добави испанецът.

„Иначе се чувствах добре и съм доволен от резултата. Колата бе бърза и мисля, че направихме правилния избор на гуми. Имахме достатъчно скорост, за да преодолеем Q2 с медиум, което е чудесно! Тук изглеждаме конкурентоспособни и според мен имаме прекрасен шанс да вземем точки утре. Да видим дали ще запазим темпо в сравнение с тези около нас, тъй като грейнингът беше доста висок на сухо.“

Естебан Окон записа 12-то време в квалификацията. Той бе разочарован, че не се класира в топ 10, тъй като смяташе, че е имал достатъчно скорост за Q3.

„Наложи се да се откажа от обиколката си в Q2 заради трафик. Понякога така става. В момента се борим с някои грижи в колата, но работим упорито, за да ги оправим“, каза още французинът.