Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без наказания след съботните разследвания на Монца

Без наказания след съботните разследвания на Монца

1430
0
питлейн, задръстване, Формула 1, F1, Гран при на Италия, Монца
снимка: Пирели

Стюардите на Гран при на Италия не наказаха никого от разследваните днес пилоти. След сутрешната свободна тренировка седмина състезатели бяха проверявани дали не са карали прекалено бавно. В края на сесията възниква ситуация, при която Люис Хамилтън бе принуден да свърне настрани, за да избегне удар. В квалификацията пък бе проверено карането на Естебан Окон във връзка с инцидент с Кими Райконен.

Между тренировката и квалификацията стюардите извикаха Николас Латифи, Ромен Грожан, Пиер Гасли, Серхио Перес, Ланс Строл, Алекс Албон и Карлос Сайнц, както и Хамилтън, за да дадат обяснения

Те постановиха, че „не е възможно да се установи, че един от пилотите е преобладаващо или изцяло виновен за инцидента.“

Разглежданата ситуация бе в рамките на образувала се на пистата колона. Стюардите решиха, че не е възможно да се определи от кой точно пилот в колоната тръгват нещата. Освен това всички пилоти са се съобразили с времето, което рейс директорът Майкъл Маси определи като референтно в опит да предотврати струпвания на болиди.

По време на квалификацията Райконен не скри недоволството си от Окон

„Този идиот ме блокира постоянно!“, възмути се финландецът по радиото.

Според стюардите обаче движението на Окон е било в следствие поведението на Латифи, намиращ се пред Рено-то на французина. Канадецът на свой ред се реагирал спрямо Люис Хамилтън. Според стюардите се е стигнало до вероятно неизбежно стечение на обстоятелства, като освен това ситуацията не била опасна.

„Ситуацията наистина беше сложна“, сподели Латифи. „Скоростта е висока, а някой натиска, друг не, всеки търси изтегляне, тъй като то носи сериозна разлика. Трудно е да се каже дали Q2 бе постижима цел, но определено можехме да сме малко по-бързи.“

Съотборникът му в Уилямс Джордж Ръсел отново бе най-възмутен от ситуацията в квалификацията

„Абсурдно е. Честно казано, не знам какво става, но всички си пускат колите в абсолютно един и същи момент, така че случилото се е неизбежно. Ще стане катастрофа. Някои се опитват да изпреварват, други се защитават, едни пред теб вървят бавно и объркват всичко за тези зад тях. Просто абсурд. А аз съм толкова ядосан, защото ние трябва да се възползваме от глупавите грешки на другите. Вместо това се оказахме в средата на мелето. В последния завой все едно Инди 500 се рестартираше“, заяви изнервеният Ръсел.