Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без последствия за Норис и Строл след катастрофата помежду им

Без последствия за Норис и Строл след катастрофата помежду им

616
0
Ланс Строл, Ландо Норис
Ланс Строл и Ландо Норис; снимка: Рейсинг Пойнт

Стюардите на Гран при на Испания не наложиха санкции вследствие на удара между Ланс Строл и Ландо Норис по време на състезанието. Двамата се сблъскаха в 45-ата от общо 66 обиколки.

След финала стюардите прегледаха видео записите и разговаряха и с двамата пилоти

В решението си те посочват, че Норис не е успял да изпълни маневрата, тъй като не се е изравнил напълно със Строл.

„Пилотът на болид №4 е вярвал, че има право на достатъчно пространство при подхода към втори завой, докато пилотът на болид №18 заяви, че е преминал първи завой по състезателната траектория и е трябвало да остане на нея, за да вземе и втори завой. Той обясни, че в този момент не е бил наясно с местоположението на кола №4.”

Разследващите смятат, че Норис е можел да се откаже от опита за изпреварване, а Строл – да допусне възможността съперникът да е до него

В крайна сметка според тях нито един от състезателите не носи цялата или по-голяма част от вината за сблъсъка.

Първоначалният коментар на Строл бе, че не е прегледал подробно ситуацията

„Бях във вътрешната част на кривата и натиснах спирачките. Трябваше да завия, за да взема левия завой. За съжаление там няма място за две коли и нямаше какво да се направи. Усетих удар в задната част и излетях в чакъла”, обясни канадският пилот.

Норис от своя страна каза, че след много добър старт имал проблем в трети завой, който доведе до загуба на много позиции.

„По-късно опитах да изпреваря Строл. Бях от вътрешната страна. Не знам дали просто не ме видя, но зави, ударихме се и отпаднах. Не исках просто да си седя на пистата и да не върша нищо. В крайна сметка резултатът на тима не е лош, тъй като Карлос [Сайнц] взе точки”, допълни Ландо.