Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без санкция за Магнусен за неспортсменско поведение, Макларън: Заслужава да го изхвърлят...

Без санкция за Магнусен за неспортсменско поведение, Макларън: Заслужава да го изхвърлят за един старт

3249
0
Кевин Магнусен, Люис Хамилтън
Кевин Магнусен и Люис Хамилтън; снимка: Пирели

Разследването на Кевин Магнусен за неспортсменско поведение след спринта в Маями приключи без последствия за датския пилот. Състезателят на Хаас получи четири наказания по време на късата състезателна дистанция заради начина, по който се защитаваше срещу Люис Хамилтън (Мерцедес). Три от тях бяха за излизане от пистата и придобиване на предимство – всяко по 10 секунди. Едно бе от 5 секунди – за неспазване ограниченията на трасето. Впоследствие самият Магнусен определи карането си като „тъпа тактика“, но се оправда с това, че пазел съотборника си Нико Хюлкенберг. Германецът каза, че няма представа какво става зад него, както и че не разбира съотборника си, защото по принцип отборът им плащал да пазят позициите си, не да ги отстъпват.

Магнусен имаше 5 наказателни точки преди уикенда в Маями. Три от санкциите му от спринта са без допълнителен наказателен актив. За третото излизане от пистата обаче стюардите му начислиха 3 точки – заради рецидива. Това означава, че Магнусен вече има 8. Ако един пилот натрупа 12 наказателни точки в рамките на период от една календарна година, това автоматично означава забрана за участие в един старт.

По отношение на последното разследване стюардите заявиха, че са искали да проверят дали Магнусен „умишлено нарушава правилата, за да спечели предимство за отбора или съотборника си и ако е така, дали подобно поведение би било нарушение“. В крайна сметка стюардите са стигнали до заключението, че „действията на №20 не достигат нивото на неспортсменско поведение. За подобно нещо трябва да има ясни доказателства за умисъл за подобно поведение.“

Стюардите обаче отбелязаха повтарящите се действия на Магнусен. Според тях наказанията в такива случаи трябва да са с увеличаваща се тежест, за да се избегне ситуация като тази от вчерашния спринт в Маями. Те ще повдигнат и ще обсъдят въпроса с ФИА.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Междувременно Андреа Стела от Макларън заяви, че Кевин Магнусен заслужава да бъде изхвърлен поне за едно състезание заради карането си в спринта. Ландо Норис бе санкциониран за неспортсменско поведение по време на Гран при на Канада миналата година. Причината бе, че е намалил прекалено много в колоната зад кола за сигурност в опит да отвори разлика.

„За мен този случай всъщност е доста прост. Става дума за поведение, което е абсолютно умишлено и цели да попречи на друг състезател. Освен това се повтаря многократно все със същата цел. Защо наказанията са кумулативни? Трябва да са експоненциални. Може би е необходимо да изкараш един състезателен уикенд вкъщи със семейството си, обмисляйки спортсменското си поведение и тогава да се върнеш“, се изказа много остро Стела

„Напълно неприемливо поведение. Да съсипеш нарочно състезанието на съперници няма никакъв смисъл от спортсменска гледна точка. Този въпрос трябва да бъде решен незабавно, защото ако си извън точките, няма никакво значение дали са те наказали с 20 секунди или каквото и да е там. Но за пилотите, чиято надпревара си съсипал е различно. И си постъпил преднамерено, многократно и по един и същи начин. Абсолютно неприемливо“, повтори шефът на Макларън в Гран при.