Начало MotoGP News Безеки: Дебютният ми успех в MotoGP нямаше да бъде възможен без напътствията...

Безеки: Дебютният ми успех в MotoGP нямаше да бъде възможен без напътствията на Роси

524
0
Марко Безеки, VR46 Дукати
Марко Безеки, снимка VR46 Racing Team

Maрко Безеки отново коментира дебютната си победа в MotoGP. Пилотът на VR46 Дукати заяви, че успехът в Аржентина е нямало да бъде възможен без напътствията на неговия ментор и сънародник Валентино Роси.

Безеки спечели първата си победа в MotoGP в Аржентина. Младият италианец показа отлично темпо на мократа писта Термас де Рио Ондо в Аржентина. Това бе първи успех в кралския клас както за Безеки, така и за отбора на Валентино Роси

24-годишният състезател е възпитаник на Академията на Роси (VR46 Riders Academy), която бе създадена през 2014 г. и има за да възпитава перспективни италиански таланти.

Безеки направи дебюта си в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ през 2022 г. Италианецът продължи да кара за отбора на Роси заедно с Лука Марини.

Състезателят на VR46 Дукати спечели първия си подиум в последното издание на Гран при на Нидерландия. Там той финишира втори зад победителя Франческо Баная. Няколко месеца по-късно той спечели грабна първия си полпозишън в Тайланд. В края на миналия сезон италианецът стана „Новак на годината“ в клас MotoGP.

Безеки бе смятан за един от скритите фаворити за победи през сезон 2023 в кралския клас. Протежето на Роси финишира трети в първия старт за годината в Португалия. Миналата седмица той финишира втори в спринтово състезание в Аржентина. След това той наложи доминацията си в основното състезание на пистата Термас де Рио Ондо и записа заслужена победа.

„Изминаха само две състезания [от 2023 г.], но така или иначе това е една невероятна емоция. Никога не съм очаквал това. В съзнанието си мислех за всичко, но никога за това да запиша победа“, сподели Безеки.

„Дебютният ми успех в MotoGP нямаше да бъде възможен без напътствията на Роси. Честно казано се радвам повече за отбора, защото благодарение на Вале и Академията успях да стигна до тук“, добави пилотът на VR46 Дукати.

Безеки е третият пилот от Академията на Роси, който записа победа в MotoGP. Преди него това сториха Франко Морбидели (Ямаха) и Франческо Баная. Състезателят на Дукати стана световен шампион в края на сезон 2022.

24-годишният състезател призна, че не се смята за претендент за титлата, макар да е лидер в шампионата след първите два кръга от тазгодишната кампания

„Не, мисля, че съм претендент за титлата. Малко е рано да мисля за подобни неща. Не трябва да забравяме, че изминаха едва два уикенда от сезон 2023.“

„Сега ще отидем в Остин. Това е писта, която е много трудна и където Марк [Маркес] обикновено е непобедим. Смятам, че в момента е малко рано да мисля за шампионата. Бих искал да се насладя на първия си успех и да се опитам да се уча всеки път. Нека да видим какво ще се случи след няколко месеца“, завърши Марко Безеки.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)