Начало MotoGP News Безеки най-бърз в квалификацията за Гран при на Нидерландия

Безеки най-бърз в квалификацията за Гран при на Нидерландия

153
0
Марко Безеки
Марко Безеки, снимка VR46 Racing Team

Марко Безеки беше най-бърз в квалификацията за Гран при на Нидерландия в MotoGP. Пилотът на VR46 Дукати завъртя най-бързата обиколка за 1:31.472 мин. Втори на 61 хилядни завърши Франческо Баная, а трети остана съотборникът на Безеки Лука Марини.

Гран при на Нидерландия е осми кръг от тазгодишния сезон от кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Състезателният уикенд се провежда на легендарната писта Асен с дължина 4.542 км. След старта в Нидерландия се слага началото на лятната пауза в MotoGP, която продължава до началото на август. Причината за по-дългата почивка е свързана с отмяната Гран при на Казахстан, която трябваше да се проведе на 9 юли

Безеки показа отлична скорост още от началото на уикенда за Голямата награда на Нидерландия. Италианецът оглави класирането във вчерашните тренировки, както и в днешната сесия преди началото на квалификацията. Така той си гарантира директно участие в Q2.

Чудесни условия посрещната пилотите и отборите преди началото на квалификацията в Нидерландия. Температурата на въздуха бе 25 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 34. Времето бе сухо, слънчево и без вероятност за валежи по време на сесията.

Абсолютно всички пилоти излязоха на трасето след началото на Q1. В тази част от квалификацията участваха състезатели като Марк Маркес и Енеа Бастианини. Двамата имаха доста странен инцидент по време на Q1 след като Маркес се удари в задната част на мотора на Бастианини. За щастие двамата бяха невредими след случилото се.

Зарко и Оливейра заеха първите две позиции в Q1 и продължиха напред във втория сегмент от квалификацията за Гран при на Нидерландия. Първи под чертата останаха Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Франко Морбидели с Ямаха. На шеста редица се наредиха Раул Фернандес (RNF Априлия), Марк Маркес (Хонда) и Енеа Бастианини (Дукати). Останалите позиции на стартовата решетка в Асен бяха заети от Лоренцо Савадори (Априлия), Щефан Брадл (LCR Хонда), Икер Лекуона (Хонда) и Йонас Фолгер (Tech3 GasGas).

Температурата на асфалта се покачи с 1-2 градуса по време на старта на Q2. Безеки бе един от първите състезатели, които излязоха на пистата. Заедно с него бяха Баная, Куаратаро и Мартин, Испанецът претърпя падане на най-бавния участък от трасето в Нидерландия

Безеки заемаше лидерската позиция след първите опити на състезателите. Италианецът бе следван от Баная, Винялес, Байндър и Еспаргаро. Куартараро обаче не бе казал последната си гума. Французинът записа феноменална обиколка и за кратко поведе.

До края на сесията Безеки записа рекордна обиколка и спечели квалификацията за Гран при на Нидерландия. До него на първа редица застанат Баная и Марини. Безеки стана общо 12-тият различен пилот, който застава на първа стартова позиция на пистата Асен.

На втора редица се наредиха Фабио Куартараро (Ямаха), Брад Байндър (КТМ) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Зад тях бяха Маверик Винялес (Априлия), Йохан Зарко (Прамак Дукати) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). Топ 12 допълниха Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Мигел Оливейра (RNF Априлия) и Джак Милър (КТМ).