Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 „Биковете” против войната на гуми в спорта

„Биковете” против войната на гуми в спорта

25
0

Шефовете на Торо Росо и Ред Бул – Франц Тост и Кристиан Хорнер, се обявиха против влизането на втори доставчик на гуми във Ф1, което ще доведе до нова война между производителите. В момента единствен доставчик е компанията Пирели, но нейният договор изтича в края на следващата година. Италианците твърдят, че ще се опитат да останат в спорта, дори ако се наложи да се борят с конкуренцията на нов доставчик в лицето на Мишлен. Френцузите се оттеглиха от спорта в края на 2006 г., но има сериозни спекулации, че искат да се върнат в близко бъдеще.

„Надявам се, че няма да има война на гуми, заяви Тост. – Това ще означава, че два отбора (по един на всеки снабдител) ще получават по-добри гуми спрямо останалите. Така беше преди когато Мишлен доставяха специални гуми за Рено и помагаха на Алонсо, а Бриджстоун за Ферари в помощ на Михаел Шумахер. И ако днес Ф1 е състезание на двигателите, то с такава промяна ще стане състезание на гумите.”

Хорнер е на същото мнение, като според него пускането на втори доставчик на гуми по-скоро ще навреди на спорта, отколкото да му помогне да реши проблемите си.

„Един доставчик на гуми гарантира равенство за всички тимове, обясни Хорнер. – По време на война на гуми доставчиците се концентрират върху водещия им отбор. И когато колата се развива за специфичен тип гуми, разходите се увеличават. Вярвам, че единият доставчик на гуми е една от причините Ред Бул да успее като независим тим. Никога нямаше да постигнем тези успехи ако имаше съревнование между няколко доставчика.”