Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бин Сулайем: F1 шампионатът е наш. Само сме го дали под наем

Бин Сулайем: F1 шампионатът е наш. Само сме го дали под наем

1235
0
Мохамед бин Сулайем, Стефано Доменикали
Мохамед бин Сулайем и Стефано Доменикали; снимка: ATP

Разправията между собствениците на търговските права на Формула 1 Либърти Медия и ФИА като че ли няма да получи скоро мирно разрешение. Ръководството на спорта от страна на Либърти заплаши федерацията със съд заради изявления на президента ѝ Мохамед бин Сулайем. Те бяха направени вследствие на появили се новини, че от Саудитска Арабия са проучвали възможността да купят F1. Твърди се, че от Либърти Медия са отхвърлили оферта за $20 млрд.

Бин Сулайем написа в Туитър, че всеки потенциален купувач на Формула 1 трябва да има и план за спорта, а не само пари. Това предизвика изключително остра реакция. Ръководещите правните отдели на F1 и Либърти Медия Саша Уудуърд Хил и Рене Уилм изпратиха до Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА писмо, в което посочиха, че федерацията се бърка в правата на организациите им. В него бе отбелязано също така, че коментари относно стойността на шампионата могат да се възприемат като притежание на вътрешна информация и да доведат до съд. ФИА няма право да се занимава със свързаните със спорта търговски дейности.

Бин Сулайем и ФИА не реагираха на писмото от F1 и Либърти Медия. Някои изявления на президента на федерацията обаче сочат, че той едва ли ще отстъпи лесно.

„Шампионатът е наш. Само сме го дали под наем“, заяви Бин Сулайем

„Засега има само слухове относно възможна продажба. Но ФИА трябва да има глас и възможност да предложи съвет“, допълни той, цитиран от Ауто Мотор унд Шпорт.

Изявлението е направено по време на уикенда на рали Монте Карло, но изразява позиция, която е в рязък контраст с виждането на Либърти Медия за F1. Според американската компания ФИА не може изобщо да се включва в подобни въпроси. В писмото бе изрично посочено, че „внушението, че всеки потенциален купувач на бизнеса F1 трябва да се консултира с ФИА е погрешно“.

Търговските права на Формула 1 бяха продадени за период от 100 години на Бърни Екълстоун от ФИА за $360 млн. Той сключи сделката с Макс Мозли през 2000 г. Тя влезе в сила от 2013 г. Последващите сделки за правата със CVC Capital Partners и Либърти Медия бяха за милиарди. Твърди се, че в сделката има условие, наречено „клаузата Дон Кинг“ – кръстена на прочутия боксов промоутър. Според това условие ФИА има право на вето върху каквато и да е продажба на търговските права на F1.