Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заради Екълстоун Силвърстоун не излизаше на печалба в продължение на 40 години,...

Заради Екълстоун Силвърстоун не излизаше на печалба в продължение на 40 години, заяви директор на пистата

1402
0
Гран при на Великобритания, Силвърстоун
снимка: Пирели

Настоящите собственици на търговските права на Формула 1 Либърти Медия са далеч по-добри партньори от Бърни Екълстоун, заяви управляващият директор на пистата Силвърстоун Стюарт Прингъл. Той е на мнение, че въпреки високата такса за домакинство на F1 кръг, организаторите не са притискани както по времето на Екълстоун.

„Британската Гран при е нещо огромно за организиране. Таксата (за домакинство на кръга) е умопомрачителна. (Според информация от миналия сезон тази на Силвърстоун е $25 млн. – б.р.) Знаем, че ще продадем всички билети за неделя. Отпреди няколко години започнаха да свършват и тези за събота. Сега сме на път да го постигнем с петъчните билети и от там идва печалбата. А ако няма такава, господин Екълстоун, не може да реинвестираш в инфраструктура“, заяви Прингъл.

„Всичко на Силвърстоун скърцаше и се разпадаше, защото BRDC (British Racing Drivers Club, които са собственици на трасето – б.р.) не можеше да излезе на печалба в продължение на 40 години. Радвам се да кажа, че настоящите собственици на F1 имат много разумни възгледи. Те смятат, че не е в техен интерес да мачкат промоутъра и са наясно, че BRDC инвестира всичките си средства в инфраструктурата“, каза още управляващият директор на Силвърстоун

Прингъл каза, че организаторите са напълно наясно от ползите при обновяване на съоръженията си.

„Това води до по-добро изживяване за феновете, което на свой ред е хубаво за шампионата. Реално всички печелят от подобренията. Работата с F1 понастоящем е истинско удоволствие. Хората в спорта сега са просветени, поставят ни предизвикателства, вършат изумителни неща. Всички гледаме към Америка, за да се научим как да направим спорта по-голямо забавление. А е необходимо, защото хората идват при нас, за да се забавляват“, допълни управляващият директор на Силвърстоун.

Английското трасе е една от легендарните конфигурации в календара на Формула 1. На Силвърстоун е проведена първата надпревара от световния шампионат изобщо

Тя е една от най-дълго присъствалите в първенството писти. Нарасналата популярност на F1 през последните години доведе и до повишаване на посещаемостта. През 2022 г. от пистата регистрираха над 400 000 посетители за четирите дни на Гран при на Великобритания. Пуснатите още през 2022 г. билети за тазгодишното издание на надпреварата започваха от близо 300 паунда за свободните площи без трибуни. За някои категории не само на Силвърстоун вече няма билети.

В миналото отношенията на Силвърстоун и Екълстоун бяха сложни. Английският милиардер веднъж нарече събитието там „цирк, маскиран като Гран при“, тъй като бе недоволен от съоръженията на трасето. Имаше опит Гран при на Великобритания да бъде прехвърлена на Донингтън, който не се осъществи.