Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бин Сулайем: Обвинения в сексизъм? Можеше да е далеч по-зле. И ще...

Бин Сулайем: Обвинения в сексизъм? Можеше да е далеч по-зле. И ще върна Маси ако има възможност

1029
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка: Майкъл Потс

Мохамед бин Сулайем лично отхвърли обвиненията в сексизъм, които му бяха отправени в началото на 2023 г. Това е първият му личен коментар по темата. Президентът на ФИА го направи в интервю за Прес Асоусиейшън. В него той заяви също така, че при подходяща възможност ще върне Майкъл Маси във федерацията.

Обвиненията в сексизъм са от началото на годината. На по-стара версия на уебсайта на настоящия президент на ФИА бе открита репликата, че той „не харесва жени, които си мислят, че са по-умни от мъжете, защото истината е, че не са“. От федерацията заявиха, че коментарът, който е от 2001 г., не отразявал мнението на президента ѝ. Почти година по-късно Бин Сулайем изрази различно мнение.

„Какво съм казал, ако аз съм го казал? Да предположим, че съм бил аз. Ще ви кажа какво точно пишеше. „Мразя, когато жени си мислят, че са по-умни от нас.“ И наистина мразят мъже да си мислят, че са по-умни от тях. Казал ли съм, че сме по-умни? Не. Казал ли съм, че те са по-глупави? Не.“

„За Бога, ако това е единственото нещо срещу мен – заповядайте, можеше да е далеч по-зле. Хората могат да погледнат и да видят дали съм казал нещо срещу жените. През 117-те години история на ФИА аз съм единственият президент, който е назначил жена за главен изпълнителен директор“, заяви президентът на ФИА

Постът бе създаден от администрацията на Бин Сулайем след избирането му за президент на международната автомобилна федерация. През 2022 г. на него бе назначена Натали Робин.

„Създадох комисията за равенство и привличане и привлякох жена за съветник. Няма неуважение към жените – 30% от състава ни са дами. Назначаваме ги по заслуги и умения и затова са на тези постове. Вижте съпругата на Бърни Екълстоун. Тя е сред най-активните. Казват, че съм я назначил заради подкрепата на Бърни, но той няма никаква връзка с каквото и да е гласуване. Няма власт над хората във федерацията“, добави Бин Сулайем.

През април имаше още обвинения в сексизъм, изразени в писмо от Шейла-Ан Рао, която в продължения на половин година бе генерален секретар на федерацията. Бин Сулайем твърди, че тя искала да стане CEO на ФИА, а той ѝ казал да мине по процедура, както и че след това са останали в добри взаимоотношения.

„Атаката към мен по-рано тази година бе нечовешка, особено след трагедията, която преживях. (Синът му Саиф загина в автомобилна катастрофа в началото на март – б.р.). Щеше да е добре някой да седне срещу мен с тези обвинения. Но да се фабрикуват такива неща и да се хвърлят по мен, а като поискам доказателства – да избягаш и да се скриеш… Не това е начинът. Цел съм, защото върша правилните неща. Та по време на кампанията ми (за президентството) ми беше заявено: „Не си мисли, че някога ще приемем за президент на ФИА арабин и мюсюлманин“. Изсмях се, защото знаех как да се справя – като спечеля. Но екипът ми, в който хората са християни, бе изключително подразнен.“

В интервюто на Бин Сулайем неминуемо стана дума отново и за финала на шампионата във Формула 1 през 2021 г.

„Винаги се извинявам, но не мога да се извиня за нещо, което се е случило преди аз да поема ръководството. Или добре, ще се извиня, но ще върна Майкъл Маси. Така правилно ли е?“, риторично попита Бин Сулайем

„Бедният човек бе тероризиран и атакуван. Майкъл Маси премина през ада. Ада! И ако във ФИА има някаква възможност, ако федерацията се нуждае от човек и Майкъл Маси е точният специалист, ще го наема. Дори мен ме заплашваха с убийство, защото имах властта да променя резултата. Промениха ли го обаче от мача Англия-Германия на световното първенство по футбол през 1966 г., ако не бъркам? Не. Дадоха ли победата на Германия? Nein“, каза Бин Сулайем.