Начало Избрани Бин Сулайем: Представете си да кажа „не“ на някой като GM

Бин Сулайем: Представете си да кажа „не“ на някой като GM

1130
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка A.S.O./F.Gooden/DPPI

Мохамед бин Сулайем отново се изказа относно темата за разширяването на стартовата решетка в F1. Президентът на ФИА подкрепи кандидатурата на Андрети Кадилак за участие в световния шампионат и настоя, че федерацията не може да откаже на Дженерал Моторс (GM).

ФИА официално откри процедура за присъединяване на нови отбори в F1 преди 5 месеца. Има няколко екипа, които проявяват интерес и искат да се включват в световния шампионат. Сред тях са Андрети Кадилак, Хайтек, F1 Equal, Panthera Team Asia и др

Понастоящем ФИА все още обработва получените заявления и се очаква да се произнесе по тях през следващите седмици. Най-сериозната кандидатура изглежда на Андрети. Американецът си партнира с марката на GM Кадилак. Андрети дори вече е започнал да набира ключови служители за техническия си отдел, включително бившия технически шеф на Рено Ник Честър.

Самата F1 остава все така хладна към перспективата за приемане на 11-и отбор на стартовата решетка. Това би разводнило наградния фонд, от който отборите получават основната част от приходите си, въпреки изискването новите отбори да плащат такса от 200 млн. долара срещу разводняване. Настоящите екипи в F1 поискаха входната такса за нови отбори да бъде удвоена и дори утроена, за да компенсира техните загуби.

Кандидатурата на Андрети Кадилак бе приветствана от Бин Сулайем. Президентът на ФИА призна, че едва ли би отказал на Дженерал Моторс. Американската корпорация проявява интерес към световния шампионат и иска да влез заедно с Андрети. Oт GM обявиха, че първоначално ще участват най-вече като спонсор на бъдещия екип. В бъдеще не се изключва възможността за създаването на собствена задвижваща система.

Бин Сулайем вярва, че ако Андрети Кадилак изпълни строгите критерии, наложени от ФИА в процеса на подбор, последната не може просто ей така да отхвърли кандидатурата на американския екип

„Хората трябва да разберат, че сме тук, за да популяризираме моторните спортове. Ние сме тук, за да бъдем справедливи“, заяви Бин Сулайем.

„Процесът на изразяване на интерес е много стабилен. Няма обстоятелства, при които да откажем на някой отбор да участва, ако отговаря на критериите. Представете си да кажа „не“ на някой като GM. В правилника ни е записано, че можем да участваме с до 12 отбора. Не нарушавам [правилата]“, продължи президентът на ФИА.

„Но позволяваме ли на всеки да влезе? Не. Но как, за Бога, можем да откажем на GM? Искам да кажа едно нещо- къде е здравият разум в това? GM е тежка категория и когато дойде с Андрети, това е добра новина за всички нас“, добави Бин Сулайем.

Бин Сулайем разбира нежеланието на F1 да приема нови участници в редиците си. От друга страна той смята, че е дошло времето за присъединяване на нови участници на грида.

„Не обвинявам някои от отборите затова, че не желаят, отказват или отхвърлят нови отбори. Те искат да седят в собствената си област, което означава, че не идва никой нов, който дори да ги предизвика по отношение на представянето или с финансовите ползи. Но ние все пак вярваме, че условията са подходящи за нови участници в F1“, заключи Мохамед бин Сулайем.