Начало Избрани F1 увеличава входната такса за нови отбори?

F1 увеличава входната такса за нови отбори?

821
0
F1 2023
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 най-вероятно ще увеличи входната такса за нови отбори. Това стана ясно след като Стефано Доменикали намекна, че се очаква вдигане на сумата, която трябва да бъде платена от всеки един екип, който ще започне от нулата.

В началото на февруари ФИА откри процедура за присъединяване на нови отбори в F1. Ръководният орган вече изслушва екипи и производители, които проявят интерес към световния шампионат. ФИА също така обяви и изискванията, които ще трябва да покрие всеки един кандидат.

Процесът по разглеждане и одобрение на кандидатурите трябва да приключи до началото на лятото. Понастоящем всеки напълно нов отбор участник трябва да плати входна такса от $200 млн. Сумата ще бъде като компенсация потенциалните загуби, които всеки отбор ще понесе при разширяването на стартовата решетка. Някои източници твърдят, че тя е свързана и с приблизителната стойност на отбор като Уилямс към момента на подписване на последното споразумение „Конкорд.“

В края на февруари стана ясно, че отборите са поискали утрояване на таксата за нови отбори. По този начин трябва да се сложи край на някои тимове, които искат да влязат в шампионата и да „разводнят“ решетката.

До момента има няколко компании, които проявяват интерес към влизане в F1. Една от тях е Андрети Глобал. Американците дори обединиха сили с Кадилак в опит да получат разрешение да се присъединят към грида най-рано през 2025 г. Другите тимове, които се споменават, са Хайтек и Panthera Team Asia. Говори се, че азиатският отбор ще бъде подкрепен от застрахователния магнат Калвин Ло.

Доменикали винаги е твърдял, че всеки нов отбор трябва да добавя стойност към спорта. CEO-то на F1 наскоро заяви, че времената са се променили след подписването на последното споразумение „Конкорд.“

„Процесът на присъединяване на още отбори беше стартиран от ФИА. Имаме възможност да направим нещо такова в нашето управление и в нашия „Конкорд.“ сподели Доменикали.

„Оценката трябва да бъде направена заедно, за да се види дали всеки нов отбор е подходящ от техническа гледна точка, спортна и финансова гледна точка. Също така трябва да се направи по-широка картина и да разбере дали един нов отбор ще даде стойност на спорта. Тогава вече ние ще имаме различна позиция по този въпрос“, добави главният изпълнителен директор на F1.

„Връщам се към един момент, когато преди няколко години беше извършено така нареченото плащане срещу разводняване на стойност 200 млн. долара. Честно казано по онова време никой не е очаквал, че стойността на този бизнес ще нарасне толкова много“, продължи Доменикали. „Днес ситуацията е съвсем различна. И наш дълг е да се уверим, че защитаваме бизнеса по най-добрия възможен начин и че имаме по-широка перспектива.“

Доменикали подчерта, че няколко потенциални участници са проявили интерес към F1

„Днес има толкова много желаещи да дойдат в нашия спорт. Има отбори, които са по-гласовити от други. Някои от тях са много по-мълчаливи, но въпреки това наистина изразяват интереса си.“

„Както винаги, някой трябва да направи тази оценка. Ние сме част от този процес и ще направим правилното нещо в подходящия момент през тази година“, каза още Доменикали.

Главният изпълнителен директор на Либърти Медия Грег Мафей подкрепи мнението на своя колега. Той също така отбеляза, че стойността на отборите се е повишила.

„Да се върнем на въпроса за 200-те милиона долара. Мейнър беше 11-ият отбор, който участваше в спорта Това беше точно преди да закупим F1 [в края на 2016 г. ]. След това екипът изпадна в несъстоятелност и беше продаден за 1 паунд. Честно казано сетът се е променил драстично от онзи момент“, каза Мафей.