Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бин Сулайем убеден, че Андрети в крайна сметка ще влезе в F1

Бин Сулайем убеден, че Андрети в крайна сметка ще влезе в F1

805
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка: Спас Генев

Мохамед бин Сулайем е убеден, че Андрети в крайна сметка ще влезе в F1. Президентът на ФИА продължава да вярва, че американският екип ще преодолее съпротивата от страна на другите отбори и ще бъде допуснат до участие в световния шампионат.

Андрети направи няколко неуспешни опита да влезе в F1 през последните няколко години. Американската компания опита да купи някой от съществуващите отбори (Алфа Ромео и Хаас), но в крайна сметка удари на камък. Миналата година Андрети подаде заявка за участие в шампионата. Този път плановете бяха да се стартира отбор от нулата. F1 обаче отново не одобри този проект

В началото на година Андрети обедини усилия с Кадилак и направи пореден опит да влезе в F1. Американският тим подаде заявка за участие към ФИА. По-рано този месец федерацията обяви, че е одобрила кандидатурата на Андрети. По този начин американците са една стъпка по-близо до това да влязат в световния шампионат.

Сега обаче пред Андрети предстои още по-сериозно предизвикателство. Компанията трябва да убеди ФОМ и настоящите отбори в F1, ако иска да получи място на стартовата решетка. Това няма да е никак лесна задача, като се има предвид коментарите на Стефано Доменикали. Италианецът е против разширяването на грида и вярва, че броят на отборите във Формула 1 е напълно достатъчен.

В края на миналата седмица Люис Хамилтън изрази подкрепата си за Андрети. Подкрепа за отбора има и от страна на Макларън и Алпин. Но от друга страна, други тимове [Уилямс и Ферари] продължават да са твърдо против добавянето на още един отбор на грида.

Съвсем логично, Бин Сулайем бе в Катар по време на уикенда от F1. Там той отново се изказа в подкрепа на проекта на Андрети и Кадилак

„Процесът не беше лесен, но все пак беше извършена надлежна проверка“, сподели Бин Сулайем. „Процесът на заявяване на интерес беше голям ход за ФИА. Според правилата могат да се състезават 12 отбора. Както виждате, повечето от пистите могат да приемат и повече от 12. Знаете, че се снима и филм, така че имаме допълнителен екип на повечето трасета.“

„Това може само да допринесе за развитието на спорта. Ако погледнем от наша страна като ФИА, то каква е нашата мисия? Какви са нашите цели? Нашата мисия е много ясна- да популяризираме моторните спортове, да ги развиваме и да бъдем справедливи. Да, има и комерсиална страна, която ние уважаваме“, добави президентът на ФИА.

Бин Сулайем добави, че отказът за добавянето на Андрети е свързан само и единствено с пари. Един допълнителен отбор на стартовата решетка в F1 ще намали финансовите средства, които получава всеки един отбор в края на годината

„Не мога да мисля за нищо друго. Зададохме правилните въпроси на Кадилак и на хората на Андрети. Когато те се върнаха при нас, просто нямаше как да им устоим, защото екипът вече беше отметнал всички полета. Това е добре за спорта, всъщност съм убеден, че те ще преминат напред и в крайна сметка ще влязат в шампионата“, завърши Мохамед бин Сулайем.