Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното: Отговорът не е едно и също ограничение на бюджетите за всички

Биното: Отговорът не е едно и също ограничение на бюджетите за всички

1080
0
Матия Биното, Тото Волф, Кристиан Хорнер
Матия Биното, Тото Волф и Кристиан Хорнер; снимка: Спас Генев

Матия Биното смята, че въвеждането на едно и също ограничение на бюджетите във Формула 1 за всички отбори не е най-добрият вариант за справяне в настоящата кризисна ситуация. Шефът на Ферари в F1 изрази това мнение след породилите се дискусии за сваляне границата на годишните харчове под 150 милиона долара. Екипите, ФИА и Либърти Медия преговарят за допълнително ограничаване заради предизвиканата от коронавируса криза. Биното заяви, че в Скудерията са напълно наясно с необходимостта от разглеждане на разходите с оглед бъдещето на Формула 1.

„Намаляването на харчовете е първият механизъм, който се прилага с цел оцеляването на всеки един тим. Абсолютно сме наясно с трудностите, изпитвани от отделни екипи. Обсъждаме с F1, ФИА и отборите сваляне границата на бюджетите. Но да не забравяме, че отделните отбори имат различни структури”, заяви той пред Скай Спортс.

„Някои отбори са конструктори – като Ферари и други топ тимове”

„Ние създаваме, развиваме, хомологираме и произвеждаме всеки един компонент от автомобилите си. Други екипи купуват определени части, което означава, че нямат същата структура и не конструират, развиват и така нататък всички тези компоненти. Ето защо според мен при дискусиите не бива да забравяме, че не сме в една и съща ситуация. В крайна сметка отговорът може би не е едно и също ограничение на бюджетите за всички.”

Според Биното срещата в понеделник между шефовете на отбори, международната федерация и F1 била конструктивна и позитивна. Твърди се обаче, че продължилите пет часа спорове не са били толкова положителни. Трудно било постигнато и съгласие кога да е следващата видео конференция заради протести от определени страни, че по Великден не се работи. Все пак са се разбрали да се чуят отново утре. Шефът на Ферари е на мнение, че се изискват още анализи, за да се вземат правилни решения.

„В момента определено трябва да се пазим от емоциите”, продължи Биното

Знаем, че ще има трудни ситуации, но някак трябва да запазим ДНК-то, есенцията на Формула 1. Ето защо според мен ни е необходимо рационално решение, базирано на внимателна преценка.”

„Не можем да действаме в интересите на един-единствен екип, в интерес на Ферари, трябва да погледнем голямата картина. Знаем, че има отбори в затруднение, както бяхме наясно, че ще има свити срокове за развитие на колите за 2021 г. Така че според мен запазването на настоящите коли бе правилен избор. Това дали ще е в ущърб на Ферари? Много вероятно. Но ние сме състезатели, искаме всеки следващ път да се справим по-добре, отколкото предишния. И ще има моменти, когато дори след трудни изживявания ще се върнем по-силни.”

Биното отбеляза също така, че може би към края на май ще има по-ясна идея кога шампионатът за 2020 г. би могъл да започне. Във Ферари са готови да приемат промени във формата на състезателните уикенди, за каквито се говори напоследък с оглед провеждане на повече стартове през втората половина на годината.