Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо: Състезанията трябва да стават в два дни

Рикиардо: Състезанията трябва да стават в два дни

796
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Рено

Австралийският пилот на Рено Даниел Рикиардо заяви, че за да има шанс да се проведат възможно най-много състезания през втората половина на 2020 г. уикендите трябва да станат двудневни. Така Формула 1 ще може бързо да се пренесе на следващата писта и да прави по няколко надпревари в последователни уикенди.

„Мисля, че е необходимо състезателните дни да се съкратят, ако ще трябва да се състезаваме всяка седмица”, заяви пилотът в интервю по Скайп с Лоран Дюпен от френската телевизия Canal+. „Уикендите трябва да са само в два дни, а не в над три. Бихме искали да изпробваме този формат и си говорих за това с други пилоти. Така бихме могли да направим логичен график за една част от състезанията в Европа. После друга в Азия и трета за Америка. Само така когато сезонът започне ще можем да направим колкото може повече стартове.”

Идеите да се съкратят уикендите са отдавна

Пилоти като Люис Хамилтън изказват мнения от години, че четири дни – от четвъртък до неделя – е прекомерно дълъг и скучен ритъм на провеждане на Гран при. В края на миналата година бе решено, че от 2021-ва надпреварите ще преминават в тридневен формат. Отпада напълно четвъртък като ден за медии и автографи. Всичко се събира в петък, събота и неделя. Медийните изяви се свиват само в петък сутринта, после тренировки и т.н.

Кризата, която удари много тежко всички обаче, може да доведе до още по-радикални промени. Ако през тази година двудневните уикенди преминат добре, е възможно те да станат норма още през 2021-ва. Така броят на състезанията ще се увеличи много по-бързо и лесно до 25.

„Ние си имаме организация – GPDA (асоциацията на пилотите в Гран при) – и тя е най-добрият ни канал за комуникация”, споделя още Рикиардо, който все така си е в Австралия още отпреди неуспешното провеждане на първия старт за сезона

„Постоянно си комуникираме и търсим заедно идеи, които биха работили според нас. Шефовете и организаторите могат да се свържат с нас и всички заедно можем да намерим решения. Ако имат предложение, със сигурност ще им помогне да получат мнението на пилотите. Смятам, че състезателите ще сме съгласни на съкращаване до два дни, ако позволява повече състезания.”

 

View this post on Instagram

 

Isolations starting to get a lil weird round here 📸 @corey_wilson

A post shared by Daniel Ricciardo (@danielricciardo) on

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter