Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното върши чудесна работа и запазва спокойствието в тима, твърди Фетел

Биното върши чудесна работа и запазва спокойствието в тима, твърди Фетел

Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Спас Генев

Матия Биното върши чудесна работа като шеф на отбора на Ферари и запазва спокойствието в него. Това заяви Себастиан Фетел по време на днешния си брифинг пред медиите на Хунгароринг преди началото на уикенда за Гран при на Унгария.

Биното и Скудерията са силно критикувани от началото на сезона заради многото стратегически грешки на тима и техническите проблеми по колите. Те са сред основните фактори Ферари да няма победа от началото на годината. Фетел обаче защити Биното, като според него с Матиа се работи лесно.

Себастиан също така не е убеден, че състезанието на Хокенхайм е било повратна точка в сезона за него и отказа да сравнява представянето на Ферари под ръководството на Биното спрямо това на предишния шеф Маурицио Аривабене.

„Не съм убеден, че много хора от тима ни ще отидат на плаж (в лятната пауза). Имаме работа“, каза германецът. „Не е честно обаче да се противопоставят различни шефове на отбора. С Матия се работи леко, той е прям. Върши чудесна работа, запазвайки спокойствието в отбора. Определени неща не се получават отведнъж, а той ни държи концентрирани и мотивирани.

Необходимо е целият отбор да стане по-силен. В крайна сметка само един пилот се качва на най-високото място на подиума. А аз не съм от тези, които се състезават само за слава и да бъда разпознаван от хората навън.“

Фетел неминуемо бе върнат към състезанието на пистата Хокенхайм отпреди по-малко от седмица. В домашната си надпревара той бе последен на стартовата решетка, а завърши втори.

„Нямаше какво да губя от тази стартова позиция”, сподели четирикратният световен шампион във Формула 1. „В крайна сметка останах много доволен от резултата. Уикендът бе сериозно предизвикателство, но в подобни състезания ти е необходим само един миг късмет.”

Немският пилот на Ферари обясни също така, че на хартия тимът му не изглежда фаворит на Хунгароринг. Той допълни, че болидите на Скудерията все още не са най-бързи в завоите.

„Имаме някои нови неща тук, за които се надявам да донесат малко по-висока скорост, както и добра посока на развитие”, каза Себастиан.

Другият пилот на Ферари Шарл Льоклер от своя страна обясни, че не е преживявал твърде дълго грешката, която го извади от битката на Хокенхайм.

Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Спас Генев

„По принцип след състезание винаги анализирам станалото и след това продължавам да се трудя. Не съм човек, който си търси или си създава извинения. Предпочитам да работя, за да постигна напредък”, заяви той.

Льоклер обясни, че и двата проблема, които сполетяха него и съотборника му в квалификацията в Германия, са разгледани и проучени внимателно. Според него в тима са уверени, че няма да има повторение на тези ситуации.

Същевременно роденият в Монако пилот направи обобщение на първата половина от сезона си като пилот на един от най-големите и легендарни отбори във Формула 1.

„Доволен съм от това как протече състезателната година досега. Израснах като пилот. Имаше очевидни грешки, от които си взех поука. В началото имах известни проблеми в квалификациите, но напоследък нещата в тази област се подобриха значително. Има още много неща, върху които да работя, като настройването на колата например”, коментира Льоклер.

„Напрежение не усещам. Да си пилот на Ферари е мечта за всеки състезател, но това носи със себе си много повече работа, разбиране и усилия. Аз всъщност не знаех какво да очаквам чак до първото си състезание с екипа. А и всъщност се чувствам много комфортно в отбора.”