Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното защити стратегическото решение на Ферари за Сайнц: Карлос няма цялата информация...

Биното защити стратегическото решение на Ферари за Сайнц: Карлос няма цялата информация и му е трудно да прецени

3653
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц; снимка: Ферари

Реакциите относно представянето на Ферари в Гран при на Франция бяха свързани с отпадането на Шарл Льоклер, грешката на тима – опасното пускане Карлос Сайнц от бокса, довело до наказание и стратегията на испанеца. След надпреварата на пистата Пол Рикар шефът на Скудерията Матия Биното защити решението на екипа да вкара Сайнц в пита малко след като той бе излязъл трети. Самият пилот каза по радиото по време на надпреварата, че не разбира защо са го извикали в бокса. „Щяхме да дръпнем напред“, добави той. Сайнц потегли от предпоследното, 19-то място на грида (заради смени на задвижващи системи), а завърши пети на пистата Пол Рикар и бе избран за пилот на деня от феновете.

„Изборът ни бе правилен. Карлос в кокпита и в тази жега няма цялата информация и му е трудно да прецени. Но няма съмнение, че според мен направихме точния избор“, заяви Биното

„Първоначално се опитвахме да удължим максимално стинта, за да имам възможно най-голяма свобода и да не зависим от живота на гумите. В момента, в който събрахме цялата необходима информация, осъзнахме, че гумите няма да изкарат до края на състезанието. Просто е. Щеше да е риск по отношение на сигурността и издръжливостта да го оставим да продължи. Затова трябваше да направи спиране в бокса. Освен това мисля, че темпото на Карлос нямаше да е достатъчно, за да отвори разлика от повече от 5 секунди, за да покрие наказанието.“

Биното допълни, че благодарение на питстопа Сайнц направи най-бързата обиколка, което е още една точка в актива и на тима, и на пилота.

„Така че още веднъж – мисля, че направихме добър избор. Изчакахме точния момент, разполагахме с всички данни и взехме правилното решение“, потрети шефът на Ферари в F1.

Самият Сайнц коментира след финала, че трябва да се довери на числата, защото „на тях основаваме стратегиите си“

„Сигурен съм, че го сториха с най-добрия намерения. Очевидно е, че от трето място – позиция на подиума, след като си стартирал почти последен – не искаш да влизаш в бокса и да загубиш 32 секунди. Може би заради това бях готов да поема малко повече риск. В крайна сметка тимът игра на сигурно с гумите. Това напълно го разбирам. Трябва да анализираме всичко заедно“, каза още Сайнц.

Испанецът обобщи уикенда си във Франция като силен за себе си като пилот.

„След всичко станало пето място и точка за най-бързия тур са чудесен резултат. Но със сигурност градих увереност по време на уикенда“, каза той.