Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Битката за титлата в F1 този сезон все още е отворена, смята...

Битката за титлата в F1 този сезон все още е отворена, смята Хакинен

33
0
Мика Хакинен,Нико Розберг

Битката за титлата през настоящия сезон във Формула 1 все още е отворена, смята двукратният световен шампион Мика Хакинен. Първата част от първенството приключи с Гран при на Унгария, след което екипите излязоха във ваканция. Себастиан Фетел (Ред Бул) е начело във временното генерално класиране при пилотите със 173 точки пред Кими Райконен (Лотус) със 134 и Фернандо Алонсо (Ферари) – 133. В подреждането следват Люис Хамилтън (Мерцедес) – 124 и Марк Уебър (Ред Бул) – 105.

При 10 проведени до момента през 2013-та старта Ред Бул имат 4 победи (всичките на Фетел) – в Малайзия, Бахрейн, Канада и Германия. Мерцедес са с три, като Нико Розберг бе пръв в Монако и Великобритания, а Хамилтън – в Унгария. Алонсо е с два успеха за Ферари – в Китай и Испания, докато Райконен спечели първата надпревара този сезон в Австралия.

Фетел е финиширал в топ 4 във всеки старт от сезона досега с изключение на този на Силвърстоун, където отпадна заради техническа повреда. Въпреки това постоянство в представянето обаче, Хакинен вярва, че шампионатът може да се развие и срещу вече трикратния носител на короната в Гран при.

Според мен сезонът е много интересен. Да, гумите имаха известен негативен ефект. Пилоти и отбори непрекъснато ги обсъждат, напрежението около гумите съществува непрекъснато. Надпреварата на Силвърстоун бе ужасна – гумите експлодираха и можеше да се стигне до особено опасни ситуации. Това прави трудно вършенето на работа. Но битката в първенството все още е отворена и безкрайно интригуваща за феновете. Фетел върши страхотна работа, като и Кими, докато Алонсо не изглежда толкова силен, колкото му се иска. От личен опит знам, че когато болидът ти работи добре навсякъде, преживяването е изумително. Но ако колата върви като хората само при висока скорост, то тогава положението е сложно, тъй като всички писти са различни. Но наистина – шампионатът е интересен – обясни Хакинен в интервю.

Според него ще е много трудно да бъде победен тимът на Ред Бул, които след три поредни победи в шампионата са изключително уверени в силите си.

Отборът е силен, а и стабилен във финансово отношение. Но да видим как ще се развият нещата. Много съм изненадан от Мерцедес. Преди сезона си мислех какво ли ще се получи и не бях на 100% сигурен, че са в състояние да постигнат настоящите си резултати. Но те вършат прекрасна работа. Рос Браун показа отново способностите си и съм безкрайно щастлив за тях, за Люис и Нико – допълни финландецът.